Búrková sezóna přehled
Andrzej Sapkowski
Zaklínač série
Majster poľskej fantastiky opäť prekvapuje – Búrkovú sezónu odštartoval zemetrasením a bielovlasý lovec netvorov Geralt z Rivie, verný svojmu poslaniu chrániť obyčajných ľudí, sa vrhá do neľútostného zápasu s dravcom zabijakom a inými magickými obludami. Po konflikte v Keracku sa dostane do väzenia a príde o svoje drahocenné meče. Zaklínačské zbrane sú vecou cti a Geralt ich musí za každú cenu získať späť... Andrzej Sapkowski v tomto samostatnom románe vracia na scénu svojho najpopulárnejšieho hrdinu. Zaklínač putuje, bojuje s netvormi, intrigánmi a zločincami a nad jeho fantastickým svetom sa zatiaľ sťahujú temné mračná – prichádza búrková sezóna... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2021 , LindeniOriginální název:
Sezon burz, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Búrková sezóna. Přihlašte se a napište ho.
Ako by to bolo včera - čerstvo dočítané poviedky sú za mnou, Sága ešte doznieva a hry som ešte neobjavil...
A potom prišiel milý šok, keď som sa dozvedel tú skvelú správu, že Andrzej nám toho (ním) nenávideného Geralta ešte raz vráti do hry!
V úvode si síce mohol odpustiť poprdkávanie strážnych - mužatiek, no inak ide ako poctivo naolejovaný meč.
Pri druhom čítaní Sorel Degerlund síce trochu stráca na svojej desivosti (dnes nechápem, ako som ho vôbec mohol porovnávať s Vilgefortzom!), zato linka s priateľom vlkolakom sa mi pozdáva o to viac.
A to ani nehovorím o absolútnom vrchole - mrazivom príbehu plavby s prenasledovateľom horším a neúnavnejším, než samotné peklo. Áno, myslím aguaru... A nie som zrejme sám, kto by si želal väčší rozsah tejto temnej epizódy.
Záverom poteší žmurknutím na pozorného čitateľa: na Soddenskom pahorku kedysi zahynula mocná čarodejnica, ktorej pamiatku si autor v tomto samostatnom románe o zaklínačovi takto pekne uctil.
A ako by to bolo včera... Opäť čakám na nový román o Geraltovi z Rivie. A pevne verím, že Sapkowski opäť nesklame.
Dlouho očekávaný nový román o zaklínači Geraltovi mě nenadchl. Jako hlavní nedostatek spatřuji absenci ucelené dějové linie. Nechápejte mě špatně, kniha se čte skvěle, jednotlivé epizody z Geraltova putování ve stopách ukradených mečů jsou zajímavé, ale jako celek román nefunguje.
Knižní novinky (7. týden)
14.02.2021
2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
2005 | Narrenturm |
2015 | Bouřková sezóna |
2000 | Meč osudu |
Vítejte zpět v kouzelném světě Andrzeje Sapkowského, kde si i ty nejobyčejnější dny žádají notnou dávku lektvarů a meče brousíte raději dvakrát. A teď přichází Bouřková sezóna, což není jen tak ledajaká zaklínačská historka, ale spíš literární smršť, ve které se věci zvrtávají rychlostí, že by i ghúlům zamotalo hlavu.
Náš starý známý Geralt se tentokrát ocitá v situaci, kdy mu někdo ukradne meče – ano, čtete správně. Meče, ty jeho dvě lásky, bez kterých je asi tak ztracený jako jednorožec bez rohu. A než řeknete „Igni“, Geralt se musí vypravit na hon za ztracenými zbraněmi, zatímco kolem něj zuří bouře. A bouře tu nejsou jen na obloze – Sapkowski nám totiž servíruje bouřkové fronty emocí, které stírají hranice mezi magií, politikou a takovým tím poctivým zaklínačským chaosem.
A koho že to potká na svých cestách? No, řekněme, že nechybí ženy. Ach ano, v Bouřkové sezóně má Geralt víc romantických eskapád než kdy dřív, a jedna je peprnější než druhá. Jsou tu krásné čarodějky s tváří anděla, ale s povahou jako tornádo – což znamená, že zaklínačův sarkasmus jede na plné obrátky. Každé „Hmm“ a „Tss“ v jeho podání tady má váhu jako plnou zbroj a čtenář má pocit, že i když si Geralt stýská nad svým osudem, přece jen se u toho všichni dost bavíme.