Byl jsem agentem CIA přehled
Philip Agee
Philip Agee pracoval dvanáct roků v aparátu americké CIA - Ústřední zpravodajské služby - a vystřídal tři hlavní působiště: Ekvádor, Uruguay a Mexiko, kde organizoval podvratné akce. Ve své knize popisuje organizační strukturu CIA, funkční mechaniku činnosti jejího aparátu, způsoby všeobecné a odborné přípravy a podává zasvěcený pohled na situaci řady latinskoamerických zemí. Autor postupně dospěl k poznání, že CIA pod záminkou "obrany proti komunistické expanzi" zabezpečuje stále vyšší zisky amerických monopolů na úkor lidových mas jiných zemí. Proto se roku 1969 rozchází se CIA a ukrývá se v Mexico City, Paříži, Havaně a Londýně. Po vydání knihy v Anglii - byla mezitím přeložena do 12 jazyků - je Agee v červnu 1977 vypovězen a odchází do Holandska. V roce 1978 byl čestným hostem XI. světového festivalu mládeže a studenstva v Havaně.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 1980 , PanoramaOriginální název:
Inside the Company: CIA Diary
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byl jsem agentem CIA. Přihlašte se a napište ho.
Děkuji, bylo to zajímavé. Ale smutné, jednak to, jak obrovskou moc má CIA v zahraničí, jak pomáhá s vyráběním falešných důkazů proti komu je potřeba, jednak to, že se o tom dnes už nějak neví. Autor má můj velký obdiv, rozhodl se odtajnit praktiky CIA, když pochopil, že neslouží zlepšení situace obyčejných lidí, ale pouze ještě většímu obohacování bohatých Amerických firem a místních oligarchů. Musel překonat mnoho překážek a jít si za svým i přesto, že CIA se mu snažila zabránit v psaní. Na knize pracoval několik let, aby informace byly ověřené. Dnes o takové knihy není zájem, ani by ji nikdo nekupoval, po roce 89 už prakticky (kromě 1 vyjímky v Německu) nevychází. Koho dnes zajímá boj CIA proti komunistům v jižní Americe v 60. letech. Umělé vyhošťování zaměstnanců ambasády, vyrábění "důkazů" na koleně. Když je potřeba a něco prospěje soukromému podnikání a výrobě zbraní v USA, vyrobit záminku není problém. Dnes je však potřeba víc, než kdy jindy, vědět, že nemusí být to, čím nás krmí, to pravé a že důležité je něco, o čem se mlčí.
Škoda, že nevyšel a asi nikdy nevyjde podobný deník agenta CIA, který operoval v naší zemi kolem let 68 a 89, to by bylo asi výbušné čtení. I když dnešní nejhlasitější apoštolové demokracie a svobody slova by to beztak zakázali vydat, zcenzurovali by to nebo by to s pořádnou dávkou hysterie prohlásili za podvrh psaný osobně ztělesněním Behemotha na zemi, ultrasatanem Putinem. Zástupy akademiků a žurnalistů by se předháněly, kdo by na to vykydal více sofistikované špíny, tak jak vidíme denně v našem středoevropském rybníčku, když dojde na antagonismus USA-Rusko. Fakt si to sežeňte a přečtěte, to je nejmíň co můžete udělat, bo systém nezměníme, jak píše trefně sám autor.
Kniha Byl jsem agentem CIA v seznamech
Myslím si, že éra svévolnosti CIA a americké government se postupně blíží ku svému konci. Ale to co prováděly tajné služby vyspělého Západu" rovnalo se vměšování se do svobodných států a jejich rozhodování. Zjednodušeně, to co nekonvenovalo liberalistickému-kapitalismu, a kde se byť pouze slůvkem hovořilo o podvratných živlech z SSSR či jiných satelitech, tam musely jůesej" strkat své rypáčky. Philip Agee má můj obdiv, že ač byl odhodlán splniti svůj úkol ať už v Ekvádoru nebo v Uruguay, už tehdá mu to nepřišlo košér. Paradoxně nejvíc jde mráz tělem, když Agee vypráví o přihlašovacích túrách po roztodivných barácích pod hlavičkou CIA, obehnaných ostnatými dráty, kde hlavní slovo měly detektory lži, coby příprava cvičných psů na míse v zahraničí.
Super dílo, které je slušně dostupné v knihovničkách. Jednoznačných 100% za otevřenost i za kritiku praktik vlastní velmoci.