Byl jsem brněnským katem přehled
Zdeněk Jirásek
František Babočka se narodil v roce 1901 v chudé rodině. Byl ale jiný než ostatní chlapci z vesnice. Na přání otce se vyučil řezníkem a zjistil, že má silný vnitřní vztah ke krvi a k zabíjení zvířat. Prožíval zvláštní uspokojení z moci ovládat životy jiných tvorů. Tento pocit se sice snažil potlačit, ale stále ho vnímal ve svém podvědomí. Během válečných let poznal zrůdnost nacismu a jeho přisluhovačů. Když byl v Brně již 23. května 1945 ustanoven Mimořádný lidový soud, aby soudil exponenty okupačního režimu, zrádce a kolaboranty, přihlásil se do výběrového zřízení na místo mistra popravčího. Uspěl. Již 9. června 1945 byl vynesen první rozsudek smrti a téhož dne vykonán. Během následujících dvou let popravil Babočka bezmála sto osob.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byl jsem brněnským katem. Přihlašte se a napište ho.
Knihu mi doporučila kamarádka,četla se dobře.Jsem ráda,že jsem jí přečetla.Práce kata,musela být hodně psychicky náročná,ale vadilo mi,že vše řešil silným pitím alkoholu....To mě až vytáčelo....manželku i děti obdivuji....Kat Mydlář byl jiný kalibr:o)
Čtivé ,nahlédnutí do hlavy člověka ,který prováděl popravy.A například mě zaujalo kolik litrů alkoholu je člověk schopný vypít.
Knižní novinky (19. týden)
03.05.2020
Kniha Byl jsem brněnským katem v seznamech
v Mé knihovně | 66x |
ufff....tak to bylo něco. Málem jsem ji odložila. Děsné povolání,těžký osud.