Byli jsme v bitvě o Anglii přehled
Alexander Hess
Vyprávění o osudech čs. pilotů v barvách RAF v době její nejtěžší chvilky.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byli jsme v bitvě o Anglii. Přihlašte se a napište ho.
Moc, opravdu moc jsem chtěl dát plné hodnocení. Jenže jakmile jsem se začetl, přešlo mě to. Je to slabounká a malá knížka, psaná ještě za války. Právě proto jsem čekal že bude doslova překypovat popisem soubojů, strojů, letců, příběhů a příhod... Od všeho tam sice něco je, ale taky dost "omáčky" o vlastenectví a odvaze okolo. I mně tahle poslední věta zní tak, že bych si za ní dal facku - byli a jsou to hrdinové, kteří tam šli nezištně pro naši republiku. A ano, vím co to vše pro ně obnášelo a že bojovali za tu zatraceně správnou věc. Ale je tam těch kudrnatých, popisných frází prostě až moc.
Generálmajor Alexander Hess. Vynikající letec, velitel, vlastenec, člověk. Jeho vzpomínky jsou velice zajímavé, milé. Dozvěděla jsem se o jeho začátcích působení v RAF i o jeho nefalšovaném lidství. Škoda, že jeho vzpomínky nemají pokračování.
Na adresu vydavatele:
Myslím si, že je ostuda vydat zážitky takové vážené osobnosti v tomto provedení. Jakási brožurka do kapsy... A koupit si ji můžete jen jako přílohu k časopisu! Ani tisk na jednotlivých stránkách vydavatel neupravil! Text na stránkách není zarovnaný do bloku, jednotlivé řádky vlají jak prapory... Když si uvědomím, jaké slátaniny vycházejí v přepychovém vydání, je mi z toho smutno.
Kniha Byli jsme v bitvě o Anglii v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) RAF - britské Královské vojenské letectvo československý zahraniční odboj českoslovenští letci českoslovenští letci v RAF
Kniha od prvního velitele 310. peruti psaná ještě za války. Obsahuje poměrně věrné popisy bojů, nebo Hessovo sestřelení. Na knize je vidět, že autor nechtěl prozradit něco tajného vzhledem k tomu, že knihu psal ještě za války, takže kniha je napsána velmi opatrným způsobem.