Být Japonkou přehled
Joan Itoh Burk
Hlavní postava Misako Imai ztělesňuje měnící se představu japonské ženskosti. Není lehké naplnit roli submisivní manželky, vzorné dcery a poslušné snachy dokonce i v manželství uzavřeném z lásky, které není domluvené příbuznými. Možnosti i pro ženy vysokoškolsky vzdělané byly v té době velmi omezené. Bylo pro ně nesmírně obtížné plnit si svoje touhy, představy, prostě žít jinak.... celý text
Literatura světová Novely Pro ženy
Vydáno: 2010 , NavaOriginální název:
One Chrysanthemum, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Být Japonkou. Přihlašte se a napište ho.
Nádherný příběh, který nás vtáhne do Japonska a nepustí až do poslední stránky. Snivé, filozofické, buddhistické. Hlavní hrdinka je sympatická a prochází vývojem a pochopením, které se mi líbí. Nechybí ani pohled na poválečné Japonsko zevnitř, co si lidé mysleli a jak se cítili rodiče a příbuzní padlých vojáků. Knihu jsem četla před nějakým časem, ale je jedna z těch mála, které se i po delší době udrží v paměti. Moc pěkné. Škoda, že autorka má pouze tuto knihu, alespoň v češtině.
Z knihy na mě dýchlo Japonsko, nádherná, něžná knížka. Krásně vystihuje zemi plnou protikladů. Moc hezky se četla, je to taková odpočinková četba. Navíc se dozvíte nějaké ty tradice z Japonska. Závěr mi sice připadal již hodně strmý, přesto knihu hodnotím jako vynikající zážitek a ráda se znovu zaposlouchám do padajícího javorového listí.
Kniha Být Japonkou v seznamech
Tohle jsem potřebovala. Poklidné vyprávění střídá trochu dramatu, zajímavé detaily z japonského života, budhistické rituály, postavy, které si člověk může oblíbit. Trochu mi to připomíná japonskou kaligrafii - pečlivé tahy štětcem, smysl pro detail, vylíčení atmosféry, přírody a poutavý příběh k tomu. Výborné čtení, když chcete trochu zklidnit mysl a nahlédnout přitom do zvyků a obyčejů jiné kultury, nudit se nebudete.