Bzukot včiel přehled
Sofía Segovia
Emotívny príbeh o rodinných putách, záhadnom dieťati, jeho včelách, vôni pomarančovníkov, láske, zrade aj nenávisti odohrávajúci sa v krajine zmietanej revolúciou a ničivou španielskou chrípkou. V deň, keď stará pestúnka Nana Reja našla pod mostom opustené dieťa obklopené včelami, začal sa život jedného mexického mestečka raz a navždy meniť. Chlapčekovi, ktorého pre jeho znetvorenú tvár miestni volali „dieťa pobozkané diablom“, otvorila svoju náruč rodina miestnych plantážnikov, ktorá ho vychovávala ako vlastného. Simonopia odmalička obklopoval roj včiel, ktorý ho všade sprevádzal a chránil. A ako rástol, prinášal do života svojich adoptívnych rodičov čoraz viac zázrakov. Mal totiž jednu výnimočnú schopnosť... Keď zavrel oči, videl to, čo nikto iný – prichádzali k nemu vízie toho, čo ešte len príde – krásne, aj tie nebezpečné. Na pozadí mexickej revolúcie a španielskej chrípky sa tak odvíja jedinečný príbeh zachytávajúci nielen osud krajiny, ale aj rodiny, ktorá vložila svoju lásku, vieru a budúcnosť do rúk niekomu, koho čisté srdce ochránilo celý rod pred zradou, chamtivosťou a nenávisťou.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , CosmopolisOriginální název:
El murmullo de las abejas, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bzukot včiel. Přihlašte se a napište ho.
I přes hezká hodnocení knihy, jsem se nemohla začíst. Zhruba ve třetině mě kniha začala víc bavit, ale pak zase křivka udržení pozornosti začala prudce klesat. Nabrala jsem dojmu, že kniha víc vysvětlí důvod včel nebo co se stalo se Simonopiem. Takový průměr, nic kromě okrajového příběhu války (nebyly vůbec uvedeny žádné zajímavé detaily, ale došlo pouze ke konstatování pár nepříliš detailních faktů) či španělské chřipky, byla kniha taková o ničem.
Škoda.
Existují různé podoby dobra. Stejně tak i zlo na sebe bere různou podobu, někdy nečekanou. A někdy stačí jen malá kapka zla, aby způsobila tragédii...
I přesto, že vyvrcholení příběhu je z velké části smutné, přináší zároveň naději, že i tragédii lze překonat. Nikdy už nebude nic jako dřív – ale na to, co bylo kdysi, si uchováme ty nejkrásnější vzpomínky, které nám nikdy nikdo nevezme.
Čtení této knihy pro mě bylo krásným zážitkem. Příběh je originální, bavilo mě seznámit se i s mexickými reáliemu, které se prolínaly s magickou energií včel – a Simonopia. Vřele doporučuji k přečtení!
Knižní novinky (39. týden)
26.09.2021
Knižní novinky (17. týden)
25.04.2021
Kniha Bzukot včiel v seznamech
v Mé knihovně | 225x |
Marquézovský příběh z doby španělské chřipky. Postavy jdou konečně do hloubky, jsou uvěřitelné a čtenář chápe, co je vede k jejich konání. Perfektní bezchybný příběh s kapkou magického realismu. Velmi jsem si tuto knihu užila.