Carissime, kde se touláte? Dopisy Jakuba Demla příteli Josefu Ševčíkovi do Babic přehled
Jakub Deml
Korespondence spisovatele Jakuba Demla s farářem a překladatelem Josefem Ševčíkem z Babic. Dopisy tomuto babickému faráři z let 1904 – 1911, doplněné úryvky z adresátových odpovědí i dalších korespondencí, zachycují v hrubých rysech příběh Demlovy spolupráce se staroříšským vydavatelem Josefem Florianem. Zároveň dokumentují Demlovo sedmileté putování mezi pěti českomoravskými farnostmi, kterými prošel jako kaplan či administrátor v nemilosti, dokud nebyl předčasně a doživotně penzionován.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Carissime, kde se touláte? Dopisy Jakuba Demla příteli Josefu Ševčíkovi do Babic. Přihlašte se a napište ho.
Jsem rád, že branou k Demlovi byla pro mě právě tato kniha. Je mi jasné, že knihy korespondence z této skvěle připravené Demlovské edice přečtu časem všechny a může za to právě tento velmi milý start. P. Ševčík je postava projevující se téměř svatě a vedle do Floriana (a Bílka a Březiny) zfanatizovaného P. Demla vypadá jako čirý rozum a umírněnost. Ale to jak cítí v Demlovi génia a jak jej proto všemožně podporuje je ctnost pokorných lidí - radovat se z nadání druhých.
31 nových eknih zdarma ke stažení
30.01.2021
„Milý příteli, jsem živ. (16.2.1905)“
Kniha Carissime, kde se touláte? Dopisy Jakuba Demla příteli Josefu Ševčíkovi do Babic v seznamech
1934 | Zapomenuté světlo |
2000 | Moji přátelé |
1912 | Hrad smrti |
1914 | Tanec smrti |
1931 | Mé svědectví o Otokaru Březinovi |
Pro mě méně zajímavý soubor Demlovy korespondence. Ovšem i tady prosvítá Demlovo psaní celoživotní "jediné knihy".