Čaroděj ze země Oz přehled
Frank Lyman Baum
Malá Dorotka žije u svého strýce Jindřicha a tety Emy uprostřed kansaské prérie. Jednoho dne přijde tornádo a odnese ji i s jejím psíkem Totem do neznámé země Mlaskalů. Aby se mohla vrátit zpět domů, musí se vydat do Smaragdového města ve středu země Oz za tajemným Velkým kouzelníkem. Při putování potká Hastroše, Plechového drvoštěpa a Zbabělého lva a než se jí podaří vrátit do Kansasu, zažijí spolu neuvěřitelná dobrodružství plná nebezpečí. Krásný legendární příběh v podání Kláry Sedláčkové-Oltové s hudbou Jana Šikla.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2021 , TympanumOriginální název:
The Wonderful Wizard of Oz, 1900
Interpreti: Klára Sedláčková Oltová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čaroděj ze země Oz. Přihlašte se a napište ho.
Přečteno v angličtině a hodnoceno očima dospělého. The Wonderful Wizard of Oz je dnes již klasickým příběhem, který jsem doposud znal především z různých parodií, většinou v kreslených seriálech jako je Futurama. A konečně jsem si ho přečetl v původní formě. Samozřejmě se nabízí srovnání s podobnou Alenkou v říši divů, jejíž hlavní postavou se i sám autor inspiroval. Kvalitativně bych obě díla hodnotil podobně - zábavná a nenáročná. Spousta lidí sice hledá za příběhem nějakou moralitu či skryté poselství, oba autoři ale deklarovali, že nic takového tam není. Jedinou mou výtkou k Čaroději ze země Oz je, že konec mi přišel zdlouhavý a všechno po navrácení se do Emeraldového města nadbytečné. Každopádně doporučuji všem, je to pěkná kniha.
Dnes již klasická americká pohádka pro děti mi nepřipadala vůbec špatná. Četli jsme s dcerkou, které se příběh o Dorotce líbil a na čtení se většinou těšila.
Líbilo se mi, že většina metafor a skrytých významů byla dostatečně povrchová, aby je i menší děti prokoukly. Hlavní partička byla dostatečně rozmanitá, aby putování bylo nápadité a originální. Také roztomilého pejska Tota také považuji za pozitivum.
Jedna hvězdička jde dolů jednak za zbytečnou zdlouhavost a tomu nepřiměřeně rychlý závěr. Druhak za to , že některé scény mi připadaly trošku nadmíru násilné pro menší děti.
Knižní novinky (43. týden)
18.10.2020
Kniha Čaroděj ze země Oz v seznamech
Čaroděj ze země Oz je fantasy román amerického spisovatele Lymana Franka Bauma. Hrdinkou knihy je Dorotka a za mě stojí za pozornost.