Křik straky přehled

Křik straky
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541484/bmid_krik-straky.jpg 5 3 3

Pokračování oceňované fantasy Zpěv straky s netradiční hlavní hrdinkou Henika nikterak netouží po dalších dobrodružstvích, přeje si jen žít ve svém domečku, dál léčit lidi z okolí a snít o nenaplněné lásce ke kováři. Osud si však pro ni připravil něco jiného. Její cesta za odhalením pravdy po boku nečekaného spojence bude daleko náročnější, zrádnější a mnohem bolestivější, než čekala. Země se totiž ocitla na pokraji občanské války a šílený král nechává vraždit zbylé přeživší tří zakázaných řádů a všechny, kdo s ním nesouhlasí. Zdá se, že už nemůže být hůř. O opaku se má Henika přesvědčit již brzy, a navíc bude postavena před nelehkou volbu. Proto shání spojence po celé zemi a vrací se na místa, kde už jednou byla a kde se možná uzavře jedna kapitola jejího života i celé země.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křik straky. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

PrincaListicka
04.10.2024 5 z 5

Pokud jste si snad kdy mysleli, že na stránkách Křiku straky najdete oddechový příběh, který vás zavine do měkké deky a zahřeje vás u srdce, budete rychle vyvedeni z omylu. Tam, kde hrdinové jiných příběhů jako zázrakem nachází spásu a řešení bezvýchodné situace, čeká na Heniku krutá realita. Tenhle příběh se se svými hrdiny ani čtenáři nemazlí. Křik straky se stejně jako předchozí díl nese na vlně většího a menšího zla a břemena nelehkého výběru mezi nimi. A to je jedním z důvodů, proč tenhle příběh tak zbožňuji. Nikomu nemaže med kolem pusy, s nikým se nemazlí, ukazuje život a svět takový, jaký je, bez příkras. Stejně jako ve skutečném životě však i Heniku čekají příjemné chvíle, takže se nemusíte bát, že by vás na stránkách Křiku straky nečekalo nic veselého, ačkoliv oproti předchozímu dílu je těchto momentů podstatně míň a příběh nabývá mnohem temnějších a zlověstnějších obrysů.

Čtenáře, kterým v předchozím díle chyběla romantická linka, jistě potěší, že tentokrát se Henice lásky dostane. Neřekla bych, že úplně vrchovatou měrou, ale můžete se těšit na muže, který uchvátí její srdce a přiměje ji zapomenout na kováře Tebora. Nechci příliš prozrazovat, proto nebudu říkat žádná konkrétní jména, nicméně mně osobně bohužel mužský hrdina svou povahou úplně nesedl, což ale nic nemění na tom, že jeho vztah s Henikou působí reálně a je opravdu dobře napsaný.

Zato Heniku jsem si po druhém díle oblíbila ještě mnohem víc. Spousta ženských postav mi v knihách leze na nervy, spoustu z nich dokáži tolerovat, málokterou si oblíbím a jen výjimečně o některé z nich mohu říci, že ji mám opravdu ráda. Henice opravdu ráda mám a myslím, že to má co dělat se skutečností, že jsme si povahově dosti podobné. Nejednou jsem měla pocit, jako bych se při čtení pomyslně dívala do zrcadla. Díky tomu jsem se s Henikou, jejími názory a pohledem na svět dokázala dobře ztotožnit. Je to chytrá, silná, samostatná žena, která ale nepotřebuje každému dokazovat, že je nejlepší, má své chyby a je si jich dobře vědoma.

Zpěv straky byl rozdělen spíše do kratších příběhů, které spolu zdánlivě až tak úplně nesouvisely. Zkraje to tak může vypadat i tady, nicméně postupem času zjišťujeme, že do sebe všechny jednotlivé příběhy a události neuvěřitelně dobře zapadají. Jednotlivé kapitoly potom doprovází mezihry, jež nastiňují nadcházející události a dodávají příběhu o to více napětí. I v tomto dílu se můžete těšit na množství postav, které jako by vypadly z pohádek nebo legend. Zároveň tu také potkáte mnoho starých známých - zavítáme dokonce i na místa z předchozí knihy, což je rozhodně milým překvapením. Jen mě trochu mrzelo, že jsem si po dvou uplynulých letech z předchozí knížky nepamatovala všechno, takže jsem jednotlivé odkazy na ni neužila tolik, kolik bych chtěla. Příště se budu muset lépe připravit.

Jsem nesmírně vděčná za to, že jsem si Křik straky mohla přečíst ještě před samotným vydáním a nemůžu se dočkat dalšího dílu. Pro mě osobně se stejně jako Zpěv straky zařadil mezi to nejlepší, co může české fantasy nabídnout.


Související novinky (1)

Třpytivá, Druhá strana řeky a další knižní novinky (40. týden)

29.09.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Křik straky v seznamech

v Přečtených3x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Dana Beranová
česká, 1976
2022  81%Zpěv straky
2016  80%Žena se lvem
2015  0%Město, moře, kuře, stavení
2014  79%Eva a Kniha poznání
2024  100%Křik straky
Skrýt reklamy