Zpěv straky přehled

Zpěv straky
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499038/bmid_zpev-straky-C6l-499038.jpg 4 126 126

Přichází hrdinka, jejímž cílem není silou měnit svět, ale léčit a napravovat lidské osudy. Když se šílený a mocichtivý vladař rozhodl vyvraždit všechny, které nemůže přeměnit ve vojáky, stalo se ze světa místo bez vědy, bez umění a také bez naděje. Místo, kde není snadné nabízet útěchu. Pro mladou čarodějku Heniku se však právě to stalo smyslem života. Zavržená matkou, ale se svými přáteli — spolehlivou klisnou Potvorou a strakou, která skrývá nejedno tajemství — pomáhá všude tam, kde je jejích léčitelských dovedností zapotřebí. Ať už pobývá ve městě, jehož brány není možné opustit, u oddílu dětských vojáků s velice podivným úkolem, či na hradě, kde se objevilo nadmíru podezřelé novorozeně, vždy musí pečlivě zvažovat, co může ztratit a co získat. Bolest a utrpení mívají totiž rozmanité podoby, ale muka v duši se navzájem až překvapivě podobají. A právě tyto rány se hojí ze všech nejhůř. Je na Henice, aby přišla na to, jak lze zemi a její obyvatele vyléčit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpěv straky. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (44)

ciri147
24.09.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a Henika mi byla hodně sympatická . Už se moc těším na další díl . Krásně propojené příběhy v jeden celek.

lucyvase4
13.07.2024 3 z 5

Jednoho dne najde čarodějnice Henrieta starou léčitelku na smrtelné posteli. Ta se rozhodne předat jí veškeré své znalosti ohledně léčitelství. Není to však zadarmo. Henrieta musí slíbit, že vědomosti bude využívat jen a jen k pomoci lidem. Že pomůže každému, bez ohledu na bohatství, rasu nebo svou osobní náklonnost. Jak slíbí, tak i splní. Změní si jméno na Heniku, zabydlí se mezi lidmi a snaží se jim být nápomocná. Její schopnosti se budou hodit o to více, když se král rozhodne zlikvidovat všechny, které nemůže vycvičit na vojáky.

Zní to super. Ale mne kniha prostě nějak neoslovila. Nevím, zda je to tím, že jsem zvyklá číst rozsáhlejší epické fantasy, četla jsem ji ve špatnou dobu, nebo jen nejsem cílová skupina.

Příběh byl na mne hodně rychlý. Žádné velké představování světa. Chápu, že na 200 stranách na to ani není prostor, ale mně to zkrátka chybělo.

Samotný děj byl slepený ze spousty drobnějších povídek. Tyhle povídky spojovala jen Henika. Věřím, že spoustu čtenářů to bude bavit. Mne připadalo, že je tam od všeho něco, ale ničeho tak moc, jak bych chtěla.

Oceňuji autorčinu češtinu. Ta je vážně krásná. A také to, jak v knize popisuje jednotlivé bylinky, léky a mastičky. Je vidět, že bylinkářství opravdu rozumí a nevaří jen tak z vody. Mnohé jsem se i přiučila.

Co se mi ještě líbilo bylo, že hlavní hrdinka nebyla náctiletá naivní žába. To je vážně příjemné osvěžení. Věděla přesně, kde je její místo,co si smí a nesmí dovolit, a to i ohledně lásky.

Pro mne kniha, která neurazí, ale ani nijak nenadchne. Věřím ale, že své čtenáře si najde. Ostatně i hodnocení na DK má skvělé. Nikdy nemůže všechno sednout všem a já se zkrátka dneska ocitla na druhém konci než většina.

Hodnotím: 2,5/5

Spoiler:
Henika mi v mnohém připomínala Zaklínače. Vždy odjela do města, kde řešila nějaký problém (netvory, nadpřirozené bytosti...), a když lidem pomohla klidně zase odjela do svého domu.
Řády mne zase malinko připomněly frakce v Divergenci.


Jidu
02.07.2024 4 z 5

Huráá! Konečně jsem v našem rybníčku našla fantasy, které není YA, a které mě teda dostalo na plné čáře.

Krásný, úderný příběh, který má plno akce, není natahovaný a fakt je je jedním slovem skvělý.

Henika a její léčení s kapkou magie si mě získala. Je to originální, je to zajímavé a hlavně je to jiné. Taková neobyčejně obyčejná čarodějka, která tady není pro to, aby udělala nějaký obrovský světový převrat, jak tomu často v tomto žánru bývá, ale zároveň je vše, jen ne obyčejná a vlastně těmi malými kousky převrat dělá.

Moc oceňuji, že zde nebyla přehnaná romantická linka. Autorka popsala něco, co je smutně krásné. Touha, chtíč, nemožnost této lásky a uvědomění. Asi je to i tím, že fakt nejde o YA a zkrátka to není vše zalité sluncem.

Svět byl vykreslený za pochodu, žádný zdlouhavý a nudný úvod, akce bylo tak akorát - žádný sršení magie na každé stránce, ale zase toho nebylo ani málo a zkrátka celkově byl příběh super. Co k němu víc říct.

Malé minus, za které beru jednu hvězdičku, je opakování jména. Autorka místy úplně zbytečně opakovala, že zrovna tohle říká Henika, že zrovna tohle si myslí Henika apod. Na některých stránkách to bylo víc jak 10x a opravdu to bylo rušivé a pro čtenáře nepotřebné. My víme, o koho jde, kdo to říká.

Konec není úplně uzavřený, takže jí už se extrémně těším na pokračování série. Kniha je super, moc vám ji doporučuji. Jsem mile překvapená.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)

02.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zpěv straky v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených133x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených8x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech5x