Čarodějnice přehled

Čarodějnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33973/bmid_carodejnice-659dbaee6dca6.jpg 5 345 345

První dětský horor o zápase anglického chlapce a jeho norské babičky s čarodějnicemi. Čarodějnice žijí všude po světě a vypadají jako obyčejné ženy. Nenávidí děti a snaží se je vyhubit. Babička hlavního hrdiny je čarodějnicolog na penzi, ví o čarodějnicích všechno, ale přesto se jí nepodaří chlapce ochránit. Je proměněn v myš, čímž se před ním otevírají netušené možnosti v boji proti světovému klanu čarodějnic.... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Jan Kanzelsberger

The Witches, 1983

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodějnice. Přihlašte se a napište ho.

changaj
02.11.2024 4 z 5

Zajímavý a originální námět, ale knížka mi přijde trochu nekompaktní - slet čarodějnic je strašně natahovaný, a konec vlastně celkem otevřený. Hvězdička navíc za vtipný recept na lektvar (m.j. ze zmenšujících konců dalekohledů). Králem dětských hororů pro mě ale jednoznačně zůstává Chris Priestley. PS. Co pořád má Dahl s tím žraním malých dětí? Četla jsem od něho dvě knížky a obě to mají téměř jako ústřední motiv...!

hv3zdopravce
11.10.2024 5 z 5

Jako kluk jsem film Nicolase Roega na motivy tohoto nesmrtelného příběhu viděl nesčetněkrát, právě pro jeho lehce horrorovou atmosféru a scény, které se mi už navždycky vryly do paměti („Pojď dolů, chlapečku.“). Kdo ten příběh zná, zřejmě ví, o čem mluvím. Ale i ta kniha je skvělá: vtipná, napínává a akční. A taky plná neotřesitelných pravd („Děti by se koupat nikdy neměly,“ prohlásila babička. „Je to nebezpečná zvyk.“). No, tohle prostě chcete, aby četly vaše děti (a taky že už četly)! Anebo to chcete číst ve chvílích, kdy si netroufáte na nic složitého, ale zároveň potřebujete ukojit čtenářský absťák. Někdy je fajn zachumlat se do deky vlastního dětství a jednoduše se v ní jenom na chvíli jen tak hřát. Pětihvězdičkové mistrovské vypravěčství.

trudoš
30.08.2024 4 z 5

Věděl jsem, že britský tvůrce slavného Karlíka se s dětmi v textech příliš nepáře, ale takhle na férovku je děsit? To by se mělo dělat častěji! Já si příběh zamiloval v okamžiku, kdy babička vytáhne své smradlavé doutníky a začne je před vnoučkem bafat, aniž by přitom kdokoliv upadal do mdlob. Ovšem když přijde na střetnutí s čarodějnicemi, já i raubíři jsme napětím ani nedutali. Strašáci mají v dětské literatuře jednoznačně své místo a nikdo mi to nevymluví.
Dějově je to tak prostinké, že i těch dvě stě stran je možná nadhodnocených a kdyby se vypustily všechny ty vysvětlovačky, kdo čarodějnice jsou a co plánují, byla by kniha poloviční. V tomhle ohledu trochu zklamání; hrdinům se do cesty nepostaví prakticky jediná překážka a všechno vyjde na první dobrou. Na druhou stranu potěšil konec, kdy postavy přijmou nový stav věcí a bez problému se s ním vyrovnají. Celkově to má neskutečný švih, svéráz a poetiku, díky kterým lze na jakékoliv životní neštěstí nahlížet s optimistickou tváří.

Miláčku,“ ozvala se konečně babička, „jseš si jistý, že ti to nebude vadit? Teda zůstat po zbytek života myší?“ „Vůbec mi to nevadí,“ ujistil jsem ji. „Nevadí, kdo jseš nebo jak vypadáš, když tě má někdo rád."

Nezáleží na tom, kdo jsi nebo jak vypadáš, pokud tě někdo miluje.

Kniha Čarodějnice v seznamech