Čarotepec přehled
Blake Charlton
Čarotepec série
1. díl
Ve světě, kde slova ožívají, se s nesprávným pravopisem pojí nebezpečí. A nikdo to neví lépe než čarodějnický učeň Nicodemus Weal. Nicodemus je kakograf a nedokáže reprodukovat ani jednoduché magické texty, aniž by je porouchal a přetvořil v pakouzla, která mohou mít smrtící následky. Měl se stát Alkyónem, čarodějem nedostižné moci, jemuž bylo souzeno zachránit svět, ale místo toho musí dělat podřadné práce a čelit ponížení, že nenaplnil proroctví. Ne všichni si však proroctví vykládají stejně. Podle některých klik vládne kakograf jako Nicodemus velkou silou – silou, kterou lze snadno využít jak v zájmu dobra, tak v zájmu zla. A když jsou dva Nicodemovi spolužáci nalezeni mrtví, začíná být jasné, že některé frakce se nezastaví před ničím, dokud ho nenajdou a nepodrobí si ho.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2015 , Laser-books (Laser)Originální název:
Spellwright, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarotepec. Přihlašte se a napište ho.
Dala jsem tomu asi 4 měsíce, jsem na straně 137, víc už nedám... hodně mě odradilo, když jsem si přečetla, že to je první díl série (což na knize není, což považuju za nakladatelský fail). Přes originální námět mi žádná postava nepřirostla k srdci a příběh působil tuctově. Ani mě vlastně nezajímá, jak to dopadne.
Čarotepec mě hodně bavil. Měl dobré postavy - překvapivě i ta hlavní, která bývá často nudný patron, mě zde zajímala. Jistě, příběh je jednoduchý, ale za zápor to v tomto případě nepovažuji. Zajímavý systém čarování a hlavně využití kouzelné dyslexie... to bylo originální a zábavné. Největším mínusem je u nás velice známý fakt - jde o příběh rozdělený do několika knih a další díly u nás s největší pravděpodobností nevyjdou.
Kniha Čarotepec v seznamech
(SPOILER) Knihu jsem koupila, protože se mi líbil název a nápad. Přečetla jsem ji, protože se mi ten nápad opravdu dost líbil. Neměla jsem ji dočítat, čtvrtina by mi byla stačila. Magie je zde jako programování. Dokonce je tu více magických jazyků a každý se hodí na něco jiného. Když sešlete kouzlo s chybou, objeví se bug. Dokud to nespustíte, nevíte, zda to bude fungovat... Nejméně reálná je tu představa, že mistrům to funguje na poprvé. Zajímavá je také kakografie, "dis" porucha hlavního hrdiny, která zásadně ovlivňuje jeho život. Bohužel, tím to končí. Vše ostatní na knize je ordinérní a nenápadité. Autorův styl mi neseděl. A když se konečně na konci začalo něco zajímavého dít, děj najednou skákal o celé měsíce. Příběh končí tak, že čtenář očekává, že příště se hrdina pustí do záporáků, ale podle všeho je v druhém díle částečná obměna postav a ve třetím pak skočíme o 30 let vpřed a sledujeme potomka hrdinů druhého dílu. Pokud jste přečetli můj komentář, už o Čarotepci víte vše zajímavé, takže už prakticky nemá cenu ho číst. Pardon. Přečtěte si místo toho třeba Tamir Velikou od L. Flewelling.