Čas žiť a čas umierať přehled
Erich Paul Remark
Nemecký vojak Ernst Graeber, bojujúci na východnom fronte, stojí pred závažným rozhodnutím, ktoré má dať jeho životu iný smer v čase, keď nemecká armáda stráca dobyté pozície a ustupuje k hraniciam. Ako zázrakom schválená dovolenka v Nemecku kruto poznačenom vojnou, smrť najbližších, chvíle šťastia i hrôzy a najmä vzťah s bývalou spolužiačkou Elisabeth, prerastajúci v lásku, mu pomôžu zbaviť sa všetkých doterajších pochybností a pochopiť vlastný podiel viny na vojnovom besnení, otriasajúcom celou Európou. O to absurdnejší a tragickejší je za týchto okolností Graeberov návrat na front k zdecimovanému pluku, kde má ďalej bojovať za nezmyselnú vec, v ktorú už neverí.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2023 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Zeit zu leben und Zeit zu sterben, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čas žiť a čas umierať. Přihlašte se a napište ho.
Tradičné remarquovské spojenie šťastných chvíľ s neútešnou situáciou, ktoré môže vyústiť len v tragédiu. Veľmi živé popísanie vojny už od samého začiatku. Zároveň tu vidíme "dobrých" náckov, chlapcov, ktorí boli len niekam poslaní plniť určitú úlohu, ale vo svojom vnútri túžia žiť normálne. Všetko im však prišlo normálne, kým v dobe, kým sa vojna vyhrávala. Tvárou v tvár porážke nastupuje znova myslenie a s ním aj pochybnosti, aký má voja vlastne zmysel. To všetko je zobrazené pútavo vďaka kvalitám autora ako brilantného, pravdivého rozprávača.
Citát: “Vypliešťal oči na zničené strechy. A čo čakal? Ostrov za frontom? Domov, bezpečie, útočisko, útechu? Možno. Lenže ostrovy nádeje sa dávno potopili v monotónnom, nezmyselnom umieraní, fronty sa roztrieštili, vojna je všade. Všade, ešte aj v hlavách a v srdciach."
Remarque mě opět nezklamal - neuvěřitelně působivě napsané. I když to není akce za akcí, jak jsme dneska zvyklí a jak je většinou od čtenářů vyžadováno, příběh vás pohltí a nepustí. Musíte prostě pořád číst dál a dál, abyste věděli, jak to bude pokračovat. A když to skončí, tak jak skončil tento příběh, musíte se ptát: "Proč?". Ale pak vám vlastně dojde, že je to proto, že válka je tak krutá a své oběti si nevybírá.... Těším se na další Remarquiovy romány.
„Když my bombardujeme nějaké město, je to strategická nutnost; když to dělají druzí, pak je to odporný zločin.“
„Každý člověk je pro někoho dobrým člověkem, a pro jiného pravým opakem.“
Kniha Čas žiť a čas umierať v seznamech
v Přečtených | 2 792x |
1967 | Na západní frontě klid |
1962 | Tři kamarádi |
1969 | Jiskra života |
2006 | Čas žít, čas umírat |
2005 | Cesta zpátky |
" Vidím, jak národy jsou štvány navzájem proti sobě a mlčky, nevědomě, pošetile, poslušně, nevinně se pobíjejí.
Vidím, jak nejchytřejší mozky světa vynalézají zbraně a slova, aby se to dělalo ještě rafinovaněji a ještě déle".
" Křičím, jen mě neslyšíte."
" Teprve lazaret ukazuje, co je válka."
Erich Maria Remarque
PS: Tady je na místě " Jó, to jsem ještě žil".