Čas žitia a čas umierania přehled
Erich Maria Remarque (p)
V tomto románu se autor jakoby vrací ke své prvotině Na západní frontě klid. Děj se však odehrává o dvacet let později, v době, kdy nacistické Německo rozpoutalo druhou světovou válku a po počátečních úspěších je tlačeno spojeneckými vojsky zpět. Stejně jako ve svém nejslavnějším díle autor líčí osud mladého německého vojáka na frontě, během dovolené doma a po opětovném návratu do bojové linie. Román je nabitý napětím, ale i zoufalstvím nad beznadějí lidských osudů a ničivým společenským fanatismem. Jen krátce - během hrdinova pobytu v rozbombardovaném rodném městě - vysvitne poslední naděje na nový život: láska.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1966 , VPL - Vydavateľstvo politickej literatúryOriginální název:
Zeit zu leben und Zeit zu sterben, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čas žitia a čas umierania. Přihlašte se a napište ho.
Remarque psát uměl, dílo je to velké, ale ta těžkost a tragédie války, která se na čtenáře vyvalí, chytne ho a nepustí je dech beroucí a občas k uzoufání. Navzdory období, ve kterém se příběh odehrává, se kniha četla velmi dobře a rychle. Ernsta jsem si zamilovala, jo, prostě jo! Přála bych si jiný konec, jiný konec pro Ernsta, pro Alžbětu, pro všechny... Pár knih od Remarqua na mě ještě čeká na seznamu, avšak dám si teď pauzu a proložím to něčím oddychovějším. Kniha ve mě bude totiž ještě dlouho doznívat.
Až fyzicky mě bolelo číst o tom, jak člověk vnímá tragiku války. Remargue je pro mě záruka toho, že když se začtu, nevnímám čas a život okolo. Proto je návrat do reality v klidném pohodovém duchu.
Remargue - jeho knihy jsem četla už v mládí a nikdy jsem neměla nad knihou pocit ztraceného času.
Pocity z knihy jsou sice velmi bolavé, ale i tak doporučuji. Už jenom, abychom si uvědomili tragiku námi nezažité války ( díky Bohu) a žili v souladu s okolním světem v klidu a bezpečí rodiny.
„Když my bombardujeme nějaké město, je to strategická nutnost; když to dělají druzí, pak je to odporný zločin.“
„Každý člověk je pro někoho dobrým člověkem, a pro jiného pravým opakem.“
Kniha Čas žitia a čas umierania v seznamech
v Přečtených | 2 773x |
druhá světová válka (1939–1945) osudy lidí vojáci válečné romány
1967 | Na západní frontě klid |
1962 | Tři kamarádi |
1969 | Jiskra života |
2006 | Čas žít, čas umírat |
2005 | Cesta zpátky |
Remarque mě opět nezklamal - neuvěřitelně působivě napsané. I když to není akce za akcí, jak jsme dneska zvyklí a jak je většinou od čtenářů vyžadováno, příběh vás pohltí a nepustí. Musíte prostě pořád číst dál a dál, abyste věděli, jak to bude pokračovat. A když to skončí, tak jak skončil tento příběh, musíte se ptát: "Proč?". Ale pak vám vlastně dojde, že je to proto, že válka je tak krutá a své oběti si nevybírá.... Těším se na další Remarquiovy romány.