Čáslavská přehled

Čáslavská https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443158/bmid_caslavska-nUy-443158.jpg 4 136 136

První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské zavede čtenáře do hlavního města Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti. Tragédií Věry Čáslavské bylo, že milovala výjimečné muže: svého prvního trenéra Vladimíra Proroka i armádního důstojníka Josefa Odložila, který byl sám držitelem stříbrné medaile z Tokia. První však byl ženatý a druhý se nikdy nevyrovnal se závratnou kariérou své ženy. Po sovětské invazi v roce 1968 odmítla Věra Čáslavská odvolat podpis pod provoláním „2000 slov“ a jako držitelka sedmi zlatých olympijských medailí raději šla uklízet činžáky. Tím ale příběh jejího života ani zdaleka neskončil.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čáslavská. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Vivetkav
11.09.2023 4 z 5

Na to, že to je komiks, tak musím říct hustý.. moc hezky zpracovaný jsem ráda, že se mi dostala do ruky

Yarwen
25.08.2023 2 z 5

Věru Čáslavskou považuji za velkou osobnost jak po stránce morální, tak sportovní. Její pád ze slávy do perzekucí komunistického režimu po boku podlého a násilnického manžela se pro knižní či filmové zpracování přímo nabízí. Ale tento komiks není Věry hoden.
Text se hlavně v první polovině knihy často zabývá banalitami, které jsou místy trapné. Autoři se chlubí, že mají s komiksy dobré zkušenosti, ale pořadí textových bublin je náhodné, takže si často přečtete nejdříve odpověď a pak otázku.
To nejhorší je ovšem kresba. Pan Švejdík si vystačí se třemi barvami, na pozadí rovnou zapomeňte, naopak, neváhá stejné obrázky použít několikrát, akorát na jednom má obličej modrou tvář na žlutém pozadí a na druhém červenou na modrém. Postavy vypadají podobně a Věru Čáslavskou lze poznat hlavně podle (většinou) žlutých vlasů. Zatím jsem se nesetkal s tak mizernou a odbytou kresbou, jakkoliv by malíř nejspíš tvrdil, že tohle provedení byl jeho záměr.
Zatímco příběh Věry je pětihvězdičkový, provedení vydá tak na jednu hvězdu. Na druhé straně i jednooký je mezi slepými králem a výběr knih o Věře Čáslavské není valný - některé jsou zcenzurované, jiné zaměřené jinam než na biografii. Tato kniha se snaží informace podávat objektivně, a za to jí jednu hvězdu přidám.


Šáruška406
04.08.2023 5 z 5

Paní Čáslavskou jsem měla moc ráda.
Komiksové vydání je skvěle provedené. Více takových komiksů. Polidšťují člověka. Tleskám!!!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čáslavská v seznamech

v Přečtených173x
ve Čtenářské výzvě57x
v Doporučených3x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit14x