Čekám, až se vrátíš přehled

Čekám, až se vrátíš
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386670/bmid_cekam-az-se-vratis-LVo-386670.jpg 5 4 4

Obsah vystihuje podtitul - "Rodinné deníky z války". Jany Lebovič, žid a odbojář skupiny Přehledy žijící v ilegalitě, si vedl deník mezi březnem a srpnem 1944, kdy byl spolu s částí skupiny zatčen. V téže době byla za podporu skupiny deportována do koncentračního tábora také Pavla Hájková, matka Janyho kamaráda Miloše. Ta si pořizovala deníkové záznamy po osvobození během návratu domů přes zničené Německo a v prvých poválečných měsících. Pro Leboviče i Hájkovou představovalo psaní především způsob komunikace s nepřítomným partnerem, od něhož je oddělili nacisté. Tyto jedinečné dokumenty z bezprostřední zkušenosti vypovídají o holokaustu, odboji a koncentračních táborech. Edici doprovází rámující úvod a doprovodné texty Pavliných vnuků a Janyho neteře.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čekám, až se vrátíš. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Katrinreading
16.04.2021 5 z 5

Ta kniha je skvělá. Ale je skvělá jen díky deníkové části, konkrétně první deníkové části Janyho. Krátký, ale přesto silný text s významnou výpovědní hodnotou. Výrazně slabší je ale vše ostatní, do čeho autorka A. Hájková vlastní rukou zasáhla. Jistě je to vzdělaná odbornice, k poutavému textu mají její komentáře daleko. Ten text je tak mizerně napsaný, že jsem se jím musela prokousávat třikrát, a to jen proto, že jsem to sama ze studijních důvodů potřebovala. Ale dávám pět hvězdiček, a to proto, že těch pár stránek deníku muže, který byl popraven, za přečtení této knihy prostě stojí!

cori
05.05.2019 3 z 5

Autorka historička zveřejňuje deník své prababičky (vězněné v koncentračním táboře) psaný hned po osvobození od května 1945 do června 1946, kdy čekala marně na svého muže též vězněného v koncentráku. Druhým deníkem jsou zápisky babiččina prvního snoubence, které si psal po jejím zatčení v březnu 1944 až do srpna 1944, kdy byl sám zatčen a jako Žid zavražděn v Osvětimi.
Škoda, že k dispozici nejsou vzpomínky či deníky samotné autorčiny babičky Aleny Hájkové, rozené Divišové.
Jedná se o poctu, složenou jedné obyčejné, skromné a pracovité ženě prababiččce Pavle Hájkové (1898-1993)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čekám, až se vrátíš v seznamech

v Přečtených5x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x