Čekání na nekonečno přehled

Čekání na nekonečno
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250465/bmid_cekani-na-nekonecno-250465.jpg 4 119 119

Život architekta Tomáše Merce je plný emocí, a zároveň plný chladu – v rodině, v zaměstnání, má spíše známé než přátele. S lehkostí jemu vlastní navazuje nové milostné vztahy, a se stejnou lehkostí je ukončuje. Je milován i nenáviděn, sám však nedokáže jedno ani druhé. Žije životem bez hlubšího smyslu. Jako blesk z čistého nebe přijde krutá diagnóza o velmi vážném onemocnění, které v mnoha případech končívá smrtí. Vše je náhle jiné a tato skutečnost mu nastavuje zrcadlo. Znovu se dívá na lidi ve svém okolí a snaží se je vidět pohledem, o který se předtím nikdy nepokusil.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čekání na nekonečno. Přihlašte se a napište ho.

Belanna
19.10.2024 5 z 5

Knížka na mě udělala velký dojem.
Zpočátku mi připadal Tomáš neskutečně protivný, ale v průběhu čtení, jsem pochopila proč. Hodnocení života, jaký byl, je a jaký být chtěl, pocity, že nelze nic napravit či změnit, střídání emocí kombinované vzpomínkami na mládí jsou propracované do hloubky. Styl psaní je velmi čtivý.
Škoda jen, že knížka nebyla delší.

Jana_Hlus
13.09.2024 4 z 5

Poměrně stroze vyprávěný příběh, který však v sobě skrývá určitou hloubku, v něčem mi připomněl Kunderovu Nesnesitelnou lehkost bytí. Oceňuji, jak autor dokázal u relativně nesympatického hrdiny popsat a vystihnout bezemoční, sterotypní život, kdy hrdina nežije, jen tak nějak letargicky přežívá. Po lékařské diagnózné vedoucí k možnému rychlému odchodu z tohoto světa však začíná svůj život vidět v jiném světle. A najednou jako by se jeho život přece jenom emocemi zabarvil. Zajímavý příběh.

uzivatel6305
27.07.2024 4 z 5

Moje letos již osmá kniha od Františka Niedla a opět z jiného soudku. Tentokrát se jedná o ponurejší příběh nemocného člověka, který není nijak sympatický, ale za to je jeho postava věrohodná, a myslím, že každý si v ní najde trochu ze sebe.

Jak už jsem si všimla dříve, pan Niedl zbožňuje Remarquea (stejně jako já), a je to na příbězích opravdu poznat. Tato knížka byla opět hluboká, plná myšlenek o životě, o sobě samém, stejně jako plná vzpomínek z mládí, vojny, konce šedesátých let, ale i vypravěčovy současnosti, z let osmdesátých, kdy ještě pořád vládnul socialismus a s ním spojené "samé radosti".

Pokud se člověk dokáže vcítit do pocitů jiných a prožívat s nimi jejich starosti a problémy, pak je to ta pravá knížka.

V každém případě knihu doporučuji.

Připravované knižní novinky (20. - 26. 7.)

19.07.2015

Kniha Čekání na nekonečno v seznamech