Celý život. Výbor z deníků 1948–1984 přehled

Celý život. Výbor z deníků 1948–1984
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447875/cely-zivotT4hEos-m4N-.jpg 5 97 97

Výbor z deníků 1948 až 1984. Ucelené vydání deníkových zápisků Jana Zábrany, které se rozprostírají téměř celým obdobím komunistického režimu, zahrnují nejen reflexi dobových událostí, ale jsou i jistým oknem do duše tohoto českého básníka a překladatele. Nepatří vůbec ke strohým faktickým poznámkám, ale glosují vnitřní hnutí, představy, jež se před našima očima mění v básně.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Celý život. Výbor z deníků 1948–1984. Přihlašte se a napište ho.

tonysojka
29.09.2024 5 z 5

Několikrát jsem rozečetl Zábranův "Celý život " a odložil,protože mne odrazovala častá skepse(oprávněná)vyzařující z textu, a také počet stran.Proto jsem přívítal rozhlasové zpracování knihy a děkuji člověku, který mi dal něj tip.
Rozhlasový výběr a zpracování je podle mě excelentní,myslím že v něm jsou nejdůležitější se Zábranových vzpomínek a úvah.
Po poslechu jsem znovu rozečetl text, ovšem časem se v něm objevuje více temnoty než v Mordoru a zatím to prostě nedávám dočíst.
Optimističtější jsou jeho Povídky, které tímto doporučuji.
Zábrana byl sice pevný a nekompromisní, ovšem zhořkl a zcyničtěl.Co prožíval při tom všem, co prováděli jeho rodičům a jemu, se tomu vůbec nedivím.Na druhé straně existují lidé (tak narychlo mě napadá Zahradníček, Opasek),kteří útlakem bolševiků nezhořkli.
Čím to je nevím,každopádně obdivuji všechny, kteří prošli jakýmkoliv nátlakem, útlakem a nedali se zlomit.

Chesterton
17.09.2024 5 z 5

[četba ČRo]
Obrovskej frajer! Díky výchově v rodině, klasickému vzdělání i víře měl hluboký, bohatý a odvahou k pravdivosti vytříbený, pestrý vnitřní život! Unikl povšechnému oblbování a zplošťování života, které nejen v našem národě přetrvává dodnes.
Čemu však neunikl byla zahořklost a deprese doby. Logicky a pochopitelně! Hořel pro pravdivost a literaturu, profesionalitu a hravost; semlela ho malost, krutost, ubohost, vnitřní prázdnota až popření duše...

Poslouchala jsem těch pět kratičkých dílů několikrát, pořád dokola...
Děkuji ČRo a výbornému Lukáši Hlavicovi za daleko plastičtější obraz než lze najít jen v knihách ....

Taky za to, že mi konečně vystoupil důvod Zábranova tragického osudu při jeho vlastním vyprávění o člověku, co svou víru neodsunul až do tmavého kouta:

"...27. října jsem byl na návštěvě u Bedřicha Fučíka. ... Jeho životnost, energie a paměť je fantastická. Nikdy dřív jsem si to tak neuvědomil jako včera. Je mu skoro jedna osmdesát let, kolem Vánoc prodělal těžkou operaci, několik dní byl po ní v bezvědomí ........ vykládal do nekonečna historie, vzpomínky, anekdoty ... stovky jmen, detailů, ani jedinkrát neztratil souvislost ... mluvil o živých a mrtvých ... Zahradníček, Halas, Čep, Deml, Nezval ... paměť má takovou, že se jedinkrát nespletl v pořadí Zahradníčkových sbírek .... vyprávěl o společnosti, která se u něho scházela Albert Vyskočil, starý Frynta, Rudolf Černý. O Nezvalově návštěvě u Demla, když měl Deml 70. narozeniny ..."

Výborné knihy. Není to deník, je to jeho vlastními slovy "diagnóza". Nechám si je přivézt z Vysočiny a přece jen se do nich znovu pokusím víc zanořit.
6/6

Archaeopteryx
01.08.2024 5 z 5

To nejlepší, co jsem v poslední době četla. K autorovi pociťuji hluboký respekt.

Na knihách je katastrofální, že se nedá číst víc než jedna najednou a že knihu jednou přečtenou nelze už nikdy víc číst prvně.

Rozdíl mezi životními pocity člověka ve dvaceti a ve čtyřiceti letech je naprosto jasný: ten první má před sebou život, ten druhý smrt. Je to tak jednoduché. A přece to ve dvaceti letech skoro nikdo nechápe.

Jsou chladné a mlživé dny. Větvemi se tře vítr a ptákům křehnou křídla.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

1992 - Kniha roku Lidových novin