Centuriona nemá nikdo rád přehled
John Maddox Roberts
Píše se rok 58 před Kristem a Caesarovi byla svěřena správa galské oblasti. Táboří se šesti tisíci legionářů uprostřed lesů na nepřátelském území a snaží se sehnat posily, aby se dokázal postavit divokým a bojechtivým Germánům, kteří již překročili Rýn. V legionářském táboře však panuje pokleslá morálka, vojáci se bojí a do přímého střetu s obrovskou přesilou se jim nechce. Do tábora přijíždí náš známý detektiv Decius Caecilius Metellus mladší, jenž prchá před nepřáteli, které si stačil nadělat během svého krátkého pobytu v Římě. Ale ani mezi drsnými vojáky se netěší přílišné oblibě. Největší neshody má s Prvním setníkem, arogantním mužem, který podřízené vojáky surově bije kvůli každé maličkosti. Jednoho rána je však První setník nalezen mrtev. Když se nenajde jeho vrah, bude exemplárně potrestáno deset nevinných mužů. V táboře je rázem šest tisíc podezřelých. Caesar pověří nelehkým vyšetřováním Decia...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2009 , DokořánOriginální název:
Nobody Loves A Centurion, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Centuriona nemá nikdo rád. Přihlašte se a napište ho.
Opět spousta informací o tehdejší době, atmosféra v Caesarově táboře v Galii a také řada vtipných hlášek vypravěče (psáno ich formou).
Výtečná detektivka i historický román: na příjemně dlouhém (tedy krátkém) prostoru nás autor seznámí s běžným chodem vojenského tažení i ležení, s nepřáteli Říma na severu, tedy Galy, Helvetii i Germány a objasní jejich rozdílný přístup k expandující Republice (et vice versa).
Zdánlivě jednoduchý příběh ale také ukazuje, jak se mění Caesar vedoucí svou Galskou válku (bezprecentní pětileté svěření legií), jak účelný a milovaný velitel svých mužů je ("Lukullus byl na legie tvrdý, nenáviděli ho, Caesar je nelidský, muži ho milují"), jak přeměnil svoji městskou řečnickou monohomluvnost ve stručnou a průzračnou mluvu (a jak velký spisovatel se z něj tím pádem stal), jak se ovšem také nebojí si ušpinit svědomí (když ne přímo ruce, na to má lidi), jak zkouší své spolupracovníky (odpověď na otázku zná, otázkou zůstává, zda se k odpovědi dopracují i pověření a jakým postupem) ...pragmatický, s jasným cílem, pohrdající Senátem, tedy Republikou.
"Veškerou vinu dávám Alexndrovi Velikému. Od okamžiku, kdy se ten mrňavý makedonský blbeček rozhodl dobýt celý svět dřív, než mu začnou růst vousy, každý pitomec s mečem a slušným párem bot se snaží vykonat totéž." /první odstavec celé knihy/
...
/a na stejnou notečku o dost později/
"Kéž by byl ten malý makedonský spratek naživu, abych ho mohl zabít. Jen jediný takovýhle maniak v celé historii a inspiruje šílence už navěky. Makedonie je teď součástí Říše římské, což by mělo lidem něco naznačit."
/hrdina z duše nenáviděl celou Galskou válku a neváhal to v dalších dílech připomínat a dělal všechno možné, aby se k Caesarovi a jeho legiím už nikdy nepřiblížil/
Kniha Centuriona nemá nikdo rád v seznamech
starověký Řím historické detektivky
2004 | Královský gambit |
2000 | Conan a poklad Pythonu |
2010 | Tribunova kletba |
2008 | Saturnálie |
2005 | Katilinovo spiknutí |
Vydařená epizoda. Hned od počátku mě děj pohltil. Skvělá zábava, co mě zahřála u srdce.