Čerň a stříbro přehled
Paolo Giordano
Příběh mladého manželství: Muž je fyzik se sklony k depresi. Má za to, že mu tělem protéká hustá a lepkavá černá míza melancholie, zatímco jeho žena Nora má v těle světlé stříbro, výborný elektrický vodič. On má zároveň roli vypravěče a zapisovatele jejich lásky. Věří, že jeho smuteční čerň se smíchá s Nořinou stříbrnou energií. Jenže zjišťuje, že skutečným pojivem, majákem i andělem strážným jejich vztahu byla paní A., přezdívaná Babette, kuchařka, hospodyně, chůva... Po její smrti se však milostné téma začíná proplétat s tématem umírání, vědomí konce, odpovědnosti a ztráty...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , OdeonOriginální název:
Il nero e l'argento, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čerň a stříbro. Přihlašte se a napište ho.
Kniha, která toho říká hodně a zároveň nic.
Autor přeskakuje v příběhu jak se mu zlíbí až z toho místy vzniká trochu chaos, ze kterého si ve výsledku odnesete to, že všichni potřebujeme vlastní paní A.
Moje první kniha od autora. Když jsem knihu zákllapla dočtenou, bylo mi po dušička všelijak, jen ne dobře. Přesto se mi vyprávění líbilo. Taková cesta do duše, každý si z toho odnese to, co mu náleží. Za mě je to možná moje mylná domněnka, ale... ne každý má možnost mit v manželství berličku v podobě paní A. A problémy se jsou pak raz-dva neřešitelné. Protože se častěji svěřujeme se svými starostmi z domácího prostředi lidem z venku, než těm, od kterých čekáme nápravu...kterou oni nenapraví, protože o tom, že chceme něco změnit ani netuší.
A kdyz pak odejde držak rodiny , v knize v podobě paní A., je pak vše na nás a mnohdy se hroutí rodiny....všechno je o naši vzájemne komunikaci a o tom, nebát se řešit leckdy i zapeklity problém TADY A TEĎ
Kniha Čerň a stříbro v seznamech
partnerské vztahy nemoci rakovina, nádory italská literatura rodina umírání
2009 | Osamělost prvočísel |
2020 | Dobývání nebe |
2013 | Tělo |
2015 | Čerň a stříbro |
2024 | Tasmánie |
Já ty Taliány prostě můžu!
P. Giordano, stejně jako ve svých Prvočíslech, dokáže svou poetikou a vytříbeným smyslem pro jazyk zdánlivě prostý příběh proměnit v cosi hlubšího a pozvednout ho tak na vyšší úroveň.
Celá kniha nese náznak melancholie a napětí, a to i bez jakýchkoliv dramatických zvratů.
Doporučuji čtenářům, kteří si chtějí kromě zajímavého vyprávění vychutnat i krásu literárního jazyka.