Černé díry: Klíč k pochopení vesmíru přehled
Brian Cox , Jeff Forshaw
Černé díry leží tam, kde dříve zářily nejhmotnější hvězdy, v centrech galaxií a na hranici našeho současného chápání. Jsou to přirozeně se vyskytující objekty, nevyhnutelné výtvory gravitace, pokud se příliš mnoho hmoty zhroutí do dostatečně malého prostoru. A i když je naše přírodní zákony předpovídají, nedokážou je zcela popsat. Fyzici věnují celé své kariéry hledání problémů, provádějí experimenty a pátrají po všem, co nelze vysvětlit známými zákony. Na rostoucím počtu černých děr, které objevujeme rozeseté po obloze, je úžasné, že každá z nich je experimentem prováděným Přírodou, který nedokážeme vysvětlit. To znamená, že nám něco hlubokého uniká.... celý text
Literatura naučná Věda Vesmír
Vydáno: 2024 , VyšehradOriginální název:
Black Holes: The Key to Understanding the Universe, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černé díry: Klíč k pochopení vesmíru. Přihlašte se a napište ho.
Tohle už je docela hardcore čtení. Tomu základu, takové té omáčce jsem docela rozuměl, ale pak jsou tam věci spíše matematicko-fyzikálního rázu a tam jsem se úspěšně ztrácel. Je to dobrá kniha a hlavně ten závěr přináší několik inspirativních úvah a myšlenek o povaze reality, ale určena je, řekl bych, spíše zasvěcencům v oboru. Nechávám bez hodnocení, spíše jsem tou knihou jen proletěl.
„Zákon, že entropie vždy roste, má, myslím, nejvyšší postavení mezi přírodními zákony. Pokud vás někdo upozorní, že vaše oblíbená teorie vesmíru je v rozporu s Maxwellovými rovnicemi – tím hůř pro Maxwellovy rovnice. Pokud se ukáže, že je v rozporu s pozorováním – no, oni ti experimentátoři taky občas něco zpackají. Ale pokud se zjistí, že vaše teorie je v rozporu s druhým zákonem termodynamiky, nemohu vám dát žádnou naději; nezbývá jí nic jiného než se sesypat v nejhlubším ponížení.“
-- Arthur Eddington
„Pro teoretické fyziky jsou všechny krávy sférické, to z nich dělá bystré myslitele, ale jako farmáři stojí většinou za starou bačkoru.“
V dubnu letošního roku jsem navštívil přednášku Briana Coxe „Horizons: A 21st Century Space Odyssey“ v pražském Kongresovém centru. Snad první vědec, fyzik a popularizátor světového formátu, který do svého světového turné zařadil Prahu, nebo o nikom dalším nevím. V každém případě v hledišti bylo vyprodáno a přednáška naprostá pecka. O této knize jsem v tu dobu věděl, přednáška jen urychlila objednání a přednostní zařazení do seznamu „chci číst (hned)“.
Kniha je populárně naučná, přesto, aniž bych chtěl komukoliv upírat četbu, základem kvalitního zážitku je pozitivní vztah k fyzice a matematice. Text je vlastně podstatným doplněním a rozšířením přednášky, nebo naopak, přednáška je kondenzovaná kniha. Úvodní část je shrnutí historie objevování černých děr a zejména akceptace konceptu vědeckou / fyzikální komunitou a dále pokračuje v hlavním tématu. Následně autoři postupně staví jeviště pro stále složitější a složitější scény. Trpělivě budují základy, vysvětlují koncepty, odbornosti a obtížnosti se sice není třeba příliš obávat, přesto je nutné upozornit, že text vyžaduje pozornost, trpělivost, zastavení se, přemýšlení o probírané látce. Čtenáři se postupně seznámí se základními fyzikálními modely, Newtonem, Einsteinem a jeho teoriemi relativity, speciální i obecnou, prostoročasovým intervalem, světočárami, světelnými kužely, dále Penroseovými diagramy a dalšími a dalšími jednotlivostmi studia černých děr. Obtížnost postupně roste a rozhodně se vyplatí dávat pozor. Poslední kapitoly se věnují nejnovějším poznatkům ohledně termodynamiky a vyzařování černých děr, kvantové gravitaci, kvantovému provázání, konceptu holografického principu a teorii kvantové informace. Autoři tak ukazují, jakým neočekávaným směrem v tuto chvíli míří poslední vývoj studia černých děr. A pohled je to skutečně fascinující.
Text je čtivý, tedy do té míry, do jaké si lze užít úvahy o podstatě prostoročasu. Kdo Briana Coxe zná, ví, že občas mluví jak básník, jak poeta, romanticky popisující fyzikální a matematickou realitu. V knize se občas podobné obraty nalézají také, například když popisuje planety, na kterých se vyvinuly darwinovské „nekonečné formy“. Vědecká rigorozita skrytá v básnickém jazyce krásné literatury.
Kniha obsahuje některá naprosto neuvěřitelná a pozoruhodná tvrzení, která pohladí srdce každého fyzika, matematika, ale i srdce scifisty. Text jsem si užil, ale v žádném případě nebudu tvrdit, že jsem pobral vše. Zejména závěrečné úvahy jsou obtížné, neintuitivní a vyžadují od čtenáře značnou účast a pozornost. Ať je to jakkoliv, tahle výprava do světa singularit, nekonečen a k podstatě prostoročasu je mimořádně zajímavá a fascinující. Zájemcům doporučuji.
Kniha Černé díry: Klíč k pochopení vesmíru v seznamech
"Být špagetizován či být vypařen, to je oč tu běží."
Asi nejvíce přístupná, čtivá a aktuální kniha o černých dírách v jakou lze doufat.
Pro mnohé jen podivné výtvory gravitace, které svou existencí nahánějí hrůzu, pro autory knihy ty možná nejzajímavější přírodní výtvory vůbec. A tohle své přesvědčení jsou schopni přenést i na čtenáře a dokázat, že klíč k porozumění v názvu nejsou jen chytlavá slova, která mají přilákat, ale závazek, jehož za mne byli schopni dostát.
Téměř sto let výzkumu míst po zhroucení velkého množství hmoty v jedné přehledné popularizační knize. S bonusy, jako je vtipné vysvětlení druhého termodynamického zákona, jeho celovesmírného významu od hvězd až po vliv na kulturu, vše na příkladu funkční ledničky.
A se zajímavou otázkou nakonec:
"Nacházíme se uvnitř kvantového počítače?"