Černé jazyky přehled
Dita Táborská
Tchajwanec Bao se snaží mít celý život pevně v rukou. Má skvělou kariéru, děti s prestižními školami, a dokonce se zdá, že jej netíží ani nefunkční vztah s bývalou manželkou Sedrikou. Na Tchaj-wanu jde přece o to, aby člověk neztratil tvář — ať se děje cokoli. Vše se ale náhle změní, když Sedrika onemocní nevyléčitelnou chorobou a syn David se rozhodne sejít se strýcem Taem, s nímž se Bao rozhádal údajně kvůli dědictví. Vrstvy nevyřčených rodinných křivd a lží se od té chvíle postupně drolí a zásadně mění životy všech v Baově okolí. Nic není takové, jak se zdá, a nic nedopadne tak, jak by si hrdinové románu přáli. V Baově charakteru a příběhu jeho rodiny se odráží osud těžce zkoušené země a traumata předků, sahající hluboko do minulosti. Román Černé jazyky prostřednictvím pohledu různých postav ukazuje vratkost našich představ o hodnotách, jako jsou pravda, povinnost, čest či láska, a nesmírnou obtížnost se navenek opravdově a upřímně projevit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černé jazyky. Přihlašte se a napište ho.
Do 90 strany zcela nezajímavé. Pak se to lehce prolomilo a oceňuji, že jsem se alespoň něco málo dozvěděla o Tchajwancích a způsobu života v této destinaci. Do četby jsem se musela nutit.
Za mě nejslabší autorčina kniha, napsaná dobře, jako ostatní, to nemohu říci, ale téma cizí a chladné jako můj postoj k asijské kultuře. Možná jsem se nedokázala odprostit od svých předsudků, zda lze českou autorkou (byť žijící v dané kultuře) věrohodně napsat knihu z tak vzdáleného a odlišného prostředí.
Není to první kniha s tematikou asijské kultury a jejich vnímání rodiny - pro mě je to však tak vzdálené a vlastně nepochopitelné. Jak kdyby šlo o úplně jinou dobu, vzdálenou v čase stovek let někam do minulosti.
Knižní novinky (42. týden)
17.10.2021
„Láska není nějaká blbost, láska je věrnost, služba, odříkání, láska je řehole! Teprve v povinnosti je láska, v celoživotní povinnosti, kdy člověk zná své místo a zná svou roli a té se podřídí. Ne slepě, ale s pochopením a s láskou!“
Kniha Černé jazyky v seznamech
česká literatura rodinné vztahy pravda a lež psychická traumata předkové Tchaj-wan, Taiwan české romány
Dlouho jsem čtení této knihy odkládala, Tchaj-wan... no, moc se mi do toho nechtělo. Teď jsem po ní sáhla a za tři dny nebylo co řešit. Je to výborná sonda do života v této části světa, bála jsem se, že se nebudu chytat v politických nuancích, ale zbytečná obava; a co se osudů lidí týče, nechápu, jak je možné to tak výborně provázat, zachytit psychologii tolika postav, prostě reálný život dýchá z těch 296 stran. Autenticita jistě i proto, že paní Táborská na Tchaj-wanu žila a pracovala. Doporučuji, velmi dobré.