Černé slzy paní Moschelesové přehled

Černé slzy paní Moschelesové
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493059/bmid_cerne-slzy-pani-moschelesove-PjD-493059.jpg 4 13 13

Noirovka v duchu ‚drsné školy‘ To takhle přijdete domů v nesprávnou chvíli a spadnete do příběhu, který má kořeny v židovské Praze za druhé světové války. Ze dne na den se ocitáte v roli soukromého detektiva… Hana Zlínská rozehrává pravou noirovku ve starožitnictví přímo na Starém Městě, kde dějiny nedají lidem spát. Nad i pod povrchem starobylé pražské dlažby se vynořují otázky čekající na své odpovědi. Nikdo nemá jistotu, že ho minulost nedohoní. A když máte konečně pocit, že je vše objasněno, roztočí se celý kolotoč znovu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černé slzy paní Moschelesové. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

Eicherik
09.07.2023 5 z 5

Tak tohle se mi líbilo. Dva kriminální příběhy zatím neznámé autorky mě oslovily. Motivy, nebo zápletka nejsou nikterak světoborné, ale způsob vyprávění byl velmi čtivý. Zajímavé postavy v kulisách staré Prahy, to mě přitahuje jako můru plamen svíčky. Snad se od zatím tajemné paní Zlínské dočkáme i dalších pěkných knížek. Na závěr ještě pochválím nádhernou, temnou obálku.
Citace: Popisoval, co všechno viděli v chodbách, které zaprášil čas. Nevěřila jsem všemu, nevěřila jsem tomu, jak si hráli s meči, které prý dodnes odpočívají někde dole. Nalezli tam zkumavky a skleněné baňky se zbytky obsahu, které neměli odvahu zkoumat. Prapory s vyšitými znaky rodů a církví, nepřeberné množství tmavých komůrek s bednami prázdnými i plnými starých hadrů a nádobí. Lidské kostry, které prý patřily mnichům z nějakého řádu. Bylo tam prý pohřbeno mnohé.

sgjoli
26.02.2023 3 z 5

Co k téhle knize napsat. Na knihu mne nalákala anotace, která zněla prostě jako něco pro mne. Do čtení jsem se tedy pouštěla s velkým očekáváním a s nadšením. Překvapil mne autorčin styl psaní - vcelku svižný a plný hodně květnatých obratů, které v knihách obvykle nevídám. Což bylo pro mne velmi osvěžující a příjemné. Zápletka vcelku jednoduchá, ale nevadí - dobře napsané, čtivé, s vysvětlením, které mělo hlavu a patu. To velmi oceňuji.
Jenže pak přišlo jedno nečekané "ale". Zjistila jsem, že ta anotace, která mne tolik navnadila, je anotací jen k prvnímu ze dvou příběhů, které tato kniha obsahuje. Kromě povídky "Černé slzy paní Moschelesové", podle níž kniha nese svůj název, se tu nachází i povídka s názvem "Šedá zóna", která v knize zaobírá větší část a o které se v anotaci vůbec nedočtete. Původně jsem myslela, že se jedná o nějaké pokračování "Černých slz", ale ejhle - ono asi spíš ne, spíš to vypadá na samostatný příběh, zdálo se mi (ale kdyby ne, klidně mne někdo opravte). A pro mne kámen úrazu a důvod, proč nakonec hodnotím pouze 3 hvězdami.
Mě ta povídka "Šedá zóna" totiž vůbec nezaujala. Nedokázala jsem se do ní začíst, nevtáhla mne do sebe. Zvládla jsem přečíst asi 20 stran a nedočetla jsem. Nudila jsem se a to hodně. Hlavní postava Šedé zóny plochá, její osudy mně nic neříkající, styl psaní najednou jakoby plošší - skoro jako by to psal někdo úplně jiný. Být to samostatná kniha, asi bych se do Šedé zóny vůbec nepouštěla.
Výsledkem tak je to, že první část - ta, na níž láká anotace - mne bavila velmi, tu bych hodnotila 4 hvězdami, ale jelikož jsem druhou povídku nedočetla, nakonec jako jakýsi "hodnotící kompromis" knihu odkládám se 3 hvězdami a s rozpaky.


stanislava7096
20.08.2022 5 z 5

Tohle bylo super, chci víc :) Skvělá jízda zákoutími Prahy a lidských osudů. Autorka mě bavila příměry, které dokreslovaly pocity hlavních postav. Bylo jich přesně akorát. Povedené detektivní příběhy, propojené paní s jezevčíkem, kavárnou... Moc jsem si to užila.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)

15.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černé slzy paní Moschelesové v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených17x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit2x