Černobílý svět přehled

Černobílý svět
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420672/bmid_cernobily-svet-4ul-420672.jpg 5 2558 2558

Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh zasazený do 60. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně. Za otázkami rasismu i postavením ženy ve společnosti tkví hlubší poselství o hranicích, těch skutečných i těch, které existují v našich myslích.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)

The Help, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černobílý svět. Přihlašte se a napište ho.

cabalenka
17.11.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Film jsem viděla už dříve a moc se mi líbil, ale literární předloha dává příběhu úplně jiný rozměr - narozdíl od filmu, kde je všechno tak nějak šup šup, se děj knihy odehrává v rozmezí několika let a hloubka postav má (ne úplně překvapivě) naprosto odlišnou dimenzi.

Analady
09.11.2024 3 z 5

Aibileen, Minny i Skeeter jsem si oblíbila. No, neměly to jednoduché.

Bakana
06.10.2024 5 z 5

Skvělé. Nevím sice, jestli to opravdu v Americe v podstatě dost nedávno (60 let - to není žádná doba!) vypadalo, ale je to krásné plastické vyprávění o osudech několika žen.
Je hrozné, pokud má někdo vůči někomu takové předsudky a takto se k němu chová jen kvůli barvě kůže. Na druhou stranu pozitivní diskriminace je úplně stejně debilní přístup.

Ocenění knihy (1)

2009 - Goodreads Choice Awards (Best Fiction)

Kniha Černobílý svět v seznamech

v Přečtených3 547x