Černý tulipán přehled
Alexandre Dumas, st.
Dobrodružný příběh je zasazen do prostředí Holandska roku 1672 a je chápán jako nadčasová politická alegorie, která čerpá z historie násilí a zločinů a bojuje proti tyranii za současného vytváření symbolu spravedlnosti a tolerance, kterým je Černý tulipán.
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1920 , Jan KotíkOriginální název:
La Tulipe noire, 1850
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černý tulipán. Přihlašte se a napište ho.
Čekal jsem Fanfána Tulipána a dostal jsem cibulku, tedy tři. Trocha politiky, hodně ohrožení života, hodně lásky a romantiky. Vlastně, pominu-li stáří, tak docela přijatelné a čtivé. A i když jsem měl z Dumase dojem, že je silně proti revoluční, dočetl jsem se, že byl s Hugem ve vyhnanství, kdo by to byl řekl.
Hlásím, že jsem spokojen. Na Dumase je to nečekaně komorní příběh s na první pohled neatraktivní zápletkou, ale jak se ukázalo, jedná se zároveň i o poměrně napínavou a příjemnou četbu. Nebo jsem na takové čtení měl zkrátka zrovna chuť. Zhltl jsem to takřka na jeden zátah. Kdysi jsem nějak takto (dnes nepředstavitelné) přečetl Josefa Balsama, což je kniha nepoměrně rozsáhlejší. Samozřejmě musíme brát v potaz, že vše je romanticky naivní. Je to Dumas z roku 1850.
Kniha Černý tulipán v seznamech
Holandsko zfilmováno 17. století francouzská literatura tulipány
1974 | Tři mušketýři 1. díl |
2003 | Tři mušketýři |
2008 | Robin Hood |
1957 | Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) |
1972 | Tři mušketýři po dvaceti letech |
Ako píšu v komentároch tí, ktorí čítali knihu predo mnou, čakali niečo iné, než dostali a presne to sa stalo aj mne. Pritom začiatok knihy je typické Dumasovské dobrodružstvo, ktoré sa však veľmi rýchlo zmení na ľúbostný príbeh a tri cibuľky, z ktorých má vyrásť dokonalé pestovateľské dielo, teda La Tulipe noire. Veľmi sa mi páčil preklad, pretože je staršieho dáta a teda viac korešponduje s autorovou vzletnou predlohou - skrátka dnes sa už takto nepíše a závan Dumasovej spisovateľskej zručnosti je cítiť z každej strany tejto na Alexandra krátkej knihy. Isteže, ten alebo tá, čo čaká niečo v štýle spisovateľových najznámejších románov, bude sklamaný/á, ale podľa mňa nie celkom oprávnene. Skrátka, naivná romantická kniha nie je určená dnešnému otrlému čitateľovi, no pre tých, ktorí hľadajú príjemné čitateľské pohladenie, tých určite poteší. Veľmi pohodové letné stránkoobracanie, vďaka Alexandre..