Čertova kuchyně - Pověsti a vyprávění z města Jičína a okolí přehled
Pavel Hájek
Čertova kuchyně je plastickou literární mapou města Jičína a jeho okolí; mozaikou krajiny jak vystřižené ze sna, poskládanou ze známých i neznámých příběhů a vyprávění ze 17. až 20. století. Na jejích stránkách se – též díky velkorysé pomoci překladatelů z německého a latinského jazyka, Vlasty a Huberta Reittererových – setkávají barokní jezuita Bohuslav Balbín, “kolaborantský pekelník” Josef Váchal, básník české renesance Šimon Lomnický z Budče, věhlasný amatérský historik Franz Alexander Heber či řídící učitel Bílek z Jičíněvsi. Spojeni šitou vazbou tu v doprovodu osobitých linorytů Báry Krautz vedou spolu rozhovor. Chvílemi tichý, mumlavý, chvílemi zas hlasitý jak lodní siréna…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čertova kuchyně - Pověsti a vyprávění z města Jičína a okolí. Přihlašte se a napište ho.
Výpravná nádherná publikace plná pohádek a pověstí z Jičínska. Komu Český ráj tepe v srdci, ten musí tuto knihu mít. Ale ocení ji i ostatní.
Kniha Čertova kuchyně - Pověsti a vyprávění z města Jičína a okolí v seznamech
2005 | Krajina a revoluce: Významné přelomy ve vývoji kulturní krajiny Českých zemí |
2002 | Krajina zevnitř |
2021 | Bláhové psaní |
2003 | Česká krajina a baroko |
2015 | Čertova kuchyně - Pověsti a vyprávění z města Jičína a okolí |
Tento tlouštík je rozdělen do několika oddílů, takže každý si přijde na své:
- O městech a všech
- O hradech, zámcích a tvrzích
- O kostelích a kaplích
- O křížích, kapličkách, sochách a obrazech
- O vodách, studánkách, rybnících a řekách
- O kopcích a údolích, o lesích a polích
V knize naleznete různé povídky, které zachycují okolí Jičína. Některé pověsti jsou poměrně dlouhé, jine kratší, další veršované a u některých to je jen jedna věta. Není to knížka na čtení před spaním. Místy jsem se musela opravdu na text soustředit a malinko jsem bojovala s nářečím... Pro knihu využití najdu - budu z ní používat texty na jazyková cvičení.