Čertův rypák / Tulipánek přehled

Čertův rypák / Tulipánek
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455857/bmid_certuv-rypak-tulipanek-8DP-455857.jpg 4 50 50

Ze spolupráce fenomenálního kreslíře Françoise Boucqa (Dobrodružství Jeronýma Moucherota) s tak významným americkým spisovatelem a scenáristou, jako je Jerome Charyn, snad ani nemohlo vzejít nic jiného než velké dílo. V této knize přicházejí se dvěma pozoruhodnými příběhy, ve kterých se spojuje strašlivý svět stalinského teroru či pozdější, poválečná sovětská realista s americkou „velkoměstskou džunglí“. Osudy „Čertova rypáka“, sirotka vycvičeného KGB ke špionáži v Americe, či „Tulipánka“, amerického chlapce, který se dostal do gulagu na Kolymě a zase zpět, patří díky historicky přesnému, ale i fantasknímu scénáři a precizní, leč atmosférické, kresbě k tomu nejcennějšímu, co v evropském komiksu vzniklo.... celý text

Literatura světová Komiksy Thrillery
Vydáno: , Crew

Bouche du Diable / Little Tulip, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čertův rypák / Tulipánek. Přihlašte se a napište ho.

Yarwen
19.04.2024 3 z 5

Takové knihy by mohly skvěle fungovat jako povinná četba na středních školách - na jedné straně může být zábavná i pro ty, kteří moc nečtou, na straně druhé poměrně reálně zobrazuje zrůdnost a brutalitu komunistického režimu, čímž nabízí poučení pro dnešní mládež o tématu, na který se v dějepise většinou nedostává času.
V obou příbězích se prolíná Sovětský svaz a Amerika, scénář prezentuje realitu té doby a je podpořen slušnou kresbou. Měl jsem blízko k tomu, abych přidal čtvrtou hvězdu, ale obě povídky ve svém závěru trošku ubírají na reálnosti děje, jakkoliv představují důstojné (a akčně vrcholné) zakončení. Suma sumárum - kvalitní kniha pro všechny a poučná pro ty, kteří nemuseli socialismus zažít.

Boboking
08.07.2022 4 z 5

Přesně tak si myslím, že má vypadat grafický román pro dospělé. Oba příběhy, jak Rusa v USA, tak Američana v SSSR, jsou děsuplné, krásně podtrhávající hrůznou dobu stalinismu. Brutalita a násilí jako jediný způsob přežití v Gulagu, či světě KGB. Grafika kresby to vše dokonale doplňuje. A vykreslení ukrajinských kriminálníků a gangů....zajímavé.

Disease
02.05.2022 5 z 5

Trochu mi tu vadily ty nadpřirozené jevy, ale celkový dojem je super. Tulipánek mi sedl víc.

Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020

Kniha Čertův rypák / Tulipánek v seznamech