Češi patří k Vídni aneb třicet dva výprav do Vídně v českých stopách přehled

Češi patří k Vídni aneb třicet dva výprav do Vídně v českých stopách
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234808/mid_cesi-patri-k-vidni-aneb-tricet-dva--234808.jpg 4 17 17

Kde by byla Vídeň bez Čechů? Tuto otázku si klade spisovatel a rozhlasový redaktor Jiří Kamen v knize pojednávající o málem nezměrném vlivu českého živlu na rakouskou metropoli. V pestrém kaleidoskopu se střídají příběhy vážné i komické, vedle Masaryka se mihne černoch Soliman z loga Meinlovy kávy či čokolády Kofila, vedle Švejka odbojářský spolek „červená fusekle“, moravský obr Drásal nás překvapí stejně jako vyprávění Pavla Kohouta o úprku koní z hořícího Hofburku… Dozvíme se také, kde se ve Walhalle německých hrdinů vzal Žižka, jak se Čechům ve Vídni nadávalo, nebo že Sigmund Freud sbíral houby českým způsobem a že na rubu vídeňského úmrtního oznámení si přečtete recept na štrúdl. Třicet tři poučných i zábavných kapitol nás přesvědčí, že Vídeň vlastně byla a je taková malá Praha…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Češi patří k Vídni aneb třicet dva výprav do Vídně v českých stopách. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (5)

lentolog
23.08.2023 5 z 5

Vynikajúci alternatívny literárny sprievodca Viedňou plný takmer neuveriteľných príbehov.

ujira
22.11.2022 5 z 5

Možná jiný, zajímavější průvodce po Vídni. Kolik nás toho s rakouskou metropolí spojuje.


mi-380
26.01.2020 4 z 5

…a stejně žádná Vídeň není, není, není,
dyť i ty báry, ty valčíky, ten Strauss, dyť je to vymyšlený…
Doba, kdy Slávek Janoušek tohle zpíval, už je naštěstí dávno za námi, před rokem jsem se o tom znovu přesvědčil, když jsem za pár korun a relativně rychle a pohodlně vlakem dojel do bývalého centra našeho mocnářství, několik dní pobyl v hotýlku u Hauptbahnhof, prolezl město křížem krážem a plný zážitků se stejnou cestou vrátil domů. I ve Vídni jsem se cítil jako doma: životní styl, architektura, spousta českých jmen a cedulí. Autor nám připomíná v jednoduchých strohých příbězích mnoho našinců, kteří byli s Vídní spjati, kteří tam nechali svou stopu a kteří pomohli šířit slávu jedné z nejvýznamnějších světových mocností své doby.
80 % (jsem jedenáctý hodnotící, průměr je zatím 75 %).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Češi patří k Vídni aneb třicet dva výprav do Vídně v českých stopách v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit3x