Cesta slepých ptáků / Runa Rider / Sluneční jezero přehled
Ludvík Souček
Cesta slepých ptáků série
Dobrodružná výprava za otazníky kolem Verneovy návštěvy Islandu a jeho knihy Cesta do středu Země nakonec přivádí naše hrdiny chirurga, speleologa a přírodovědce dr. Jiřího Kameníka, psychologa dr. Gudmundura Bjelkeho, fotografky Aleny Králové a horského vůdce Leifa Thorgunna z tajemných jeskyní pod islandskými horami až do Jižní Ameriky. Postupně zjišt'ují, že již dávno lidská civilizace navázala kontakt s mimozemskou civilizací. žánr: dobrodružná sci-fi... celý text
Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 1989 , Albatros (ČR)Originální název:
Cesta slepých ptáků I-III, 1964
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta slepých ptáků / Runa Rider / Sluneční jezero. Přihlašte se a napište ho.
Parádní sci-fi se vším všudy. Všechny tři díly byla poutavé napsané a příběh uměl autor báječně strukturovat. Na dobu kdy knihy vznikly to byl jednoznačně báječný výkon! Panu Součkovi nutno přiznat obrovské znalosti. Celkově se mi knihy velmi líbily a chápu proč se jedná o klasiku české sci-fi. Každý fanoušek by měl s touto trilogií ztratit pár chvil. Stojí to za to. Řemeslné zpracování si nic nezadá se samotným obsahem a i když už dnes víme, že to není nic jiného než fantasmagorie, zážitek to nikterak nekazí.
Kniha, která na rozdíl mnohých jiných zařazených do žánru sci-fi, je nejen "fi", ale i "sci". Člověk se z ní dozví spoustu nevybájených faktů. Nejvíc se mi líbil první díl, kdy víceméně logickými kroky dojdou hrdinové od nuly až k převratným objevům. Samozřejmě, některé věci příšerně skřípou, např. scéna, kdy si hrdinové navzájem odhalí, že jsou komunisty, nebo vůbec slečna Alena jako celek. Druhý díl mi přijde už poněkud za vlasy přitažený, těch náhod a nepravděpodobností je v něm až moc. Třetí díl opět parádní.
Kniha Cesta slepých ptáků / Runa Rider / Sluneční jezero v seznamech
1979 | Tušení stínu |
1980 | Tušení souvislosti |
1964 | Cesta slepých ptáků |
1983 | Bohové Atlantidy |
1970 | Případ jantarové komnaty |
Ač nerad, po několika stránkách jsem to vzdal. Autorův styl psaní / okecávání je ubíjející. A pokud je to opravdu střihnuté rudou, tak tu spousta čtenářů píše, tak to ani nemá cenu se trápit.