Cesta Slovenskem s A. Calmetem Ord. S. B. aneb Theorie wampyrismu přehled
Josef Váchal
Knižní vydání nejobsáhlejšího Váchalova rukopisu (z roku 1930, původně 652 stran ve dvou svazcích), bohatě ilustrovaného velkým počtem kreseb. "Má nejkrásnější a nejcennější kniha!" řekl o něm v roce 1967, dva roky před smrtí, Josef Váchal Marii Bajerové (autorce první životopisné studie o Váchalovi). Obrazová příloha je doplněna rovněž výběrem z Váchalových kreseb, jimiž vyzdobil identický opis své družky Anny Mackové, považovaný dlouho za nezvěstný.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta Slovenskem s A. Calmetem Ord. S. B. aneb Theorie wampyrismu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Cesta Slovenskem s A. Calmetem Ord. S. B. aneb Theorie wampyrismu v seznamech
Toto je skvost naší knihovny. Jde o svérázný cestopis Josefa Váchala doplněný o obrazovou přílohu ilustrací a rukou psaných textů samotného Váchala i jeho ženy Anny (Hanky) Mackové. Oba vykonali tříměsíční pouť po krásách Slovenska se svým psem Tarzanem v roce 1930 a ušli téměř pět set kilometrů.
Tahle knížka působí jako pramen živé vody v té záplavě braku, co se vydává, je typicky váchalovsky vtipná (ano, tento humor mi naprosto vyhovuje), zcela nekorektní, chytrá, smutná i dojemná. Ale dost řečí, zde je ukázka:
„Cesta až ke kapličce, odkud nahoru k Strážovu, vrchu, stoupati počala, byla stále horší a horší; dal jsem se do mocného proklínání lidí obec tvořících a pro vzájemné dobro ničeho nepodnikajících. Byl bych zlořečil ještě dále, potkali jsme však bílého psa, pološpiclíka s nohou přeraženou a pouze na kůži jemu visící; i přestal jsem klíti, neboť v takových chvílích, vida bezmocnost tvora na zemi se pohybujícího a o mnohou radost, jiným popřátou, zkráceného, sevře se nitro mé žalem a již více ani Stvořiteli zlořečiti nemohu a nedovedu; všechny theorie Karmy a znovuzrozování nejsou mi dostatečně silnými, aby podepřely rozum v nějakou spravedlnost a cestu citu dalšímu zabránily; stávám se pouze mlčícím vlkodlakem s nadějí, že jedenkráte účastníkem oné mohutné reformy o bezbolestnost všem tvorům na zemi žijícím usilující se stanu, v životě jiném a silnějším.“