Cesta života přehled

Cesta života
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347344/bmid_cesta-zivota-F8C-347344.jpg 5 6 6

Tolstoj se ve svém filosofickém díle věnuje zásadní otázce, jak se má člověk na své cestě životem chovat. Co má dělat, co namá, jak prožít svůj život dobře. Dílo je vlastně 19 otázek, které si autor klade, otázky jsou o samotném bytí člověka o smyslu života. Je Bůh? Je duše? Proč je násilí a proč láská? Autor si zde neodpovídá jenom sám, ale "přizval" si na pomoc i jiné filosofy například Kanta, Shopenhauera, Lao-Tse, ale i Kropotkina a Bakunina.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta života. Přihlašte se a napište ho.

Zatím zde není žádný komentář.

Lidé nejsou trestáni za své hříchy, nýbrž jsou trestáni samými hříchy.

Z počátku je hřích v tvé duši cizincem, potom hostem, a jakmile si hříchu tomu navykneš, stává se už v tvé duši hospodářem v domě.

Lidé si upravili svůj život tak, že jedni z nich sami nic nedělajíce, nutí druhé, aby za ně pracovali, a nudíce se vymýšlejí všeliké hlouposti a daremnosti, aby se zaměstnali. Ti druzí pak lidé pracují nad své síly a nudí se při práci hlavně proto, že nepracují pro sebe, nýbrž pro jiné. Není dobře ani jedněm, ani druhým. První, kteří nepracují, není dobře proto, že zahálčivostí hubí své duše, druhým pak není dobře proto, že přílišnou prací hubí své tělo.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Cesta života v seznamech