Cesta zpátky přehled
Erich Paul Remark
Cesta zpátky volně navazuje na nejslavnější autorův román Na západní frontě klid z první světové války. Vypráví o generaci chlapců, kteří v roce 1914 přímo ze školních lavic s naivním nadšením táhli na válečná jatka, odkud se hrstka těch, co unikla smrtícím granátům, vrátila zcela zničena na duchu i na těle. Mladí lidé, vedení svými učiteli k tomu, že umírání na bojišti je svatou povinností vůči vlasti a otázkou osobní cti, poznali skutečnou tvář nesmyslného zabíjení a jejich děsivé zážitky ze zákopů a vzpomínky na padlé kamarády zůstaly stále živé. I tento román je krutou obžalobou a pravdivým obrazem tragédie války, která nezabíjí jednotlivce, ale mrzačí celé generace; neboť nejstrašnější není výbuch granátu, ale zasažené lidské srdce. Nejtěžší není cesta na frontu, ale cesta zpátky, návrat do světa, který už neexistuje…... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR)Originální název:
Der Weg zurück, 1931
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta zpátky. Přihlašte se a napište ho.
Román o zmařených nadějích mladých mužů vracejících se zpět do civilního života po 1.sv.válce. Román plný pesimismu, beznaděje a vzteku. Román o přátelství vzniklém v zákopech, román o zrání a zraněních, která nejdou vyléčit.
Většina mladíků nedobrovolně narukovala do krvavých zákopů, jen proto, aby ti výše postavení mohli hrát svoji "božskou" hru. když se ti stejní mladí-staří vrací zpět, tak zjišťují, že zde pro ně už není to místo, jako předtím a přichází do bídy.
Smutná myšlenka, ale celkové podání (především od druhé půlky) na mě neudělalo takový dojem.
Lepší 3*.
„Snad se války vždycky opakují jenom proto, že jeden nikdy nemůže úplně pochopit utrpení druhého.“
Kniha Cesta zpátky v seznamech
v Přečtených | 1 709x |
první světová válka (1914–1918) smrt německá literatura osudy lidí chudoba, bída krize smutek Němci německé romány
1967 | Na západní frontě klid |
1962 | Tři kamarádi |
1969 | Jiskra života |
2006 | Čas žít, čas umírat |
2005 | Cesta zpátky |
Velká válka skončila, její dopady však zůstávají. A nikdy nezmizí. Protože kdo ji zažil, ten už nebude jako dřív... Pan Remarque moc dobře věděl, co je válka zač, a dokázal její bestialitu a nesmyslnost popsat jako nikdo jiný. Není divu, že když se později dostali k moci náckové, tak jeho knihy nenáviděli a pálili. Plných pět.