Cestovní pas přehled

Cestovní pas
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36689/mid_cestovni-pas-RRA-36689.jpg 3 72 72

Novelu Cestovní pas napsala poslední nositelka Nobelovy ceny za literaturu v roce 1986, tedy rok před tím, než emigrovala do Západního Německa. Vycestování nebo spíš čekání na výjezdní doložku je největším tématem této autorčiny rané prózy. Čekání se totiž protahuje na dny, měsíce a roky. Vesnice se vylidňuje, jen rodina Windischova musí čekat. Dcera Amálie může úřední proces urychlit tak, že obětuje svou důstojnost. Silný a elegický příběh plných barvitých obrazů, jež zachycují život na rumunském venkově 80. let 20. století za Ceausescovy diktatury.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Mladá fronta

Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt, 1986

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cestovní pas. Přihlašte se a napište ho.

le21nka
01.01.2025 2.5 z 5

Díky velmi krátkým větám musí být člověk stále ve střehu a soustředit se na čtení. Téma zajímavé.

miklis
11.12.2024 5 z 5

Nečetlo se snadno, na text se musíte soustředit a občas se zamyslet. Plno souvislostí mi došlo až když jsem četla podruhé, ale stojí to za to. Téma bylo pro mě nové a jsem za něj ráda.
“Mít námitky proti něčemu, čemu jsem se ani nepokusil porozumět, není nic těžkého.

Pavlína197
10.11.2024 2 z 5

Naprosto souhlasím s komentářem Aerine. Text je tak moc lyrický, že se v něm samotný příběh skoro ztrácí. Neustále jsem měla pocit, že mi něco uniká, a zřejmě proto mě čtení nijak zvlášť nebavilo. S tématem odsunu, respektive odchodu, Němců z Rumunska jsem se setkala poprvé a to jediné pro mě nakonec bylo zajímavé.

Kniha Cestovní pas v seznamech

v Mé knihovně42x