Cestujúci přehled
Ulrich Alexander Boschwitz
Román Cestujúci Ulricha Alexandra Boschwitza je mrazivý hitchcockovský triler z nacistického Nemecka. Rukopis tejto knihy bol takmer osemdesiat rokov stratený, a keď roku 2018 vyšiel v Nemecku po prvý raz, stal sa nielen literárnou senzáciou, ale aj dôkazom, že o utrpení nemeckých židov sa vedelo už dlho pred vojnou. Písal sa november 1938, keď ťažké čižmy nacistov stúpili na koberec židovského obchodníka Otta Silbermanna. Unikol im len o vlások a vyrazil na svoju bezcieľnu púť naprieč Nemeckom v snahe zachrániť si aspoň holý život. Stal sa z neho štvanec bez možnosti úniku. Román Cestujúci Ulricha Alexanda Boschwitza zachytáva udalosti spojené s Krištáľovou nocou, ktoré rozsahom i brutalitou predznamenali holokaust. Vypálené synagógy, rozbité sklá výkladov, židia zatknutí a odvlečení do koncentračných táborov. Ulrich Alexander Boschwitz napísal román Cestujúci v roku 1938, tesne po pogromoch Krištáľovej noci. Napísal ho závratnou rýchlosťou za štyri týždne a jeho próza má rovnaké tempo. Je to dokonalý triler o zúfalej snahe prežiť v nacistickom Nemecku. Hlavný hrdina Otto Silbermann strieda vlaky, prechádza mestami, stretáva ľudí, z ktorých ide strach. Panika hlavnej postavy sa chorobne stupňuje, až sa napokon desí aj ostatných židov. Dobre situovaný a spokojný podnikateľ sa v priebehu niekoľkých týždňov stane štvancom, majiteľ šesťizbového bytu sa zmení na utečenca bez domova. Román Cestujúci je napínavé i desivé čítanie o Nemecku po prebratí moci nacistami. Ukazuje, že utrpenie židov, ich okrádanie, týranie, väznenie, deportácie a vraždenie patrili medzi všeobecne známe a banálne skutočnosti. Všetci vedeli, čo sa deje, a až na vzácne výnimky mlčali, alebo dianie otvorene podporovali.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2024 , AbsyntOriginální název:
Der Reisende, 1939
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cestujúci. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha se mi nelíbila. Vlastně vůbec nevím, co mi měla přinést. Byla čtivá, ale příběh mě nebavil. Je to román částečně inspirován skutečnou událostí. Hlavní hrdina Oto Silbermann je bohytý obchodník žijící v Berlíně, židovského původu, ale německého smýšlení. V první světové válce bojoval jako voják, byl vyznamenán, ale pod dojmem listopadových pogromů začal bezcílně bloudit Německem, s úzkostí a se strachem, neustále vystaven riziku, že bude dopaden či udán. Takže kniha je o tom, jak bezcílně jezdí křížem krážem po Německu. Na to, že se bál, že bude uvězněn, si na můj vkus až moc vyskakoval v přítomnosti německých občanů. Všem vykládal, že je Žid i když měl arijský vzhled, takže pozornost mohl budit pouze svým jménem, ale stále upozorňoval na to, že je Žid. Měl u sebe hodně velký obnos peněz, bral to jako základ do budoucnosti, ale všem vykládal, kolik peněz má u sebe, takže si koledoval o okradení, což se nakonec také stalo. Přišel mi jako zmatený, zoufalý, bez cíle, bez plánu, nesoustředěný, ano mohlo to být tou situací, ale ta situace v knize nebyla vůbec popsaná. V knize ho vlastně nikdo nestíhal, nehledal, nemusel se skrývat jen cestoval pořád všem na očích. Příběh knihy skončil otevřeně, takže vlastně vůbec nevím, jak to s ním dopadlo. Hlavní postava mi nebyla sympatická.
Kníh z čias druhej svetovej vojny som prečítal už veľa. Román Cestujúci by z obsahového hľadiska nebol extra výnimočný, keby sme sa čitateľ nezamyslel na okolnosti jeho vzniku. Táto kniha vznikla pred druhou svetovou vojnou. Ešte sa oficiálne nevedelo aké príšernosti sa Nemci chystajú urobiť so židovským obyvateľstvom a ani aký rozmer to celé nadobudne. Sám autor zomrel v roku 1942. Dalo by sa povedať, že dej tejto knihy je skoro až prorocký. Oveľa viac než pre autorovu schopnosť predpovedať budúcnosť, však kniha svedčí o postupnej radikalizácii nemeckého obyvateľstva, ktorá začala dlho pred vypuknutím holokaustu. A tiež, že utrpenie židov bol všeobecne známy fakt. Kniha je napísaná veľmi sugestívne a dalo by sa povedať, že až naliehavo. Čitateľ sleduje postupný rozklad psychiky človeka, ktorý prichádza o všetko bez toho, aby to vedel nejak extra ovplyvniť. Je škoda, že kniha bola napísaná v takom krátkom čase a sám autor ju už nestihol upraviť. Miestami bolo z textu cítiť, že bol napísaný narýchlo. Vedel by som si predstaviť niektoré pasáže preškrtať a iné zas naopak rozviesť. Možno o to autentickejšie Cestujúci pôsobí. Určite odporúčam.
Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)
12.05.2024
Kniha Cestujúci v seznamech
Židé útěk německá literatura pogromy Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 holokaust, holocaust romány
Poriadne depresívna a desivá kniha. Ostal po nej tiesnivý pocit. A navyše k tomu osud autora. Inak, hlavná postava mi miestami šla na nervy, s toľkými peniazmi si predsa mohol zaplatiť falošný pas a zdrhnúť, asi nemal kontakty, ale to by asi bola už iná kniha a autorovi šlo o to, aby vykreslil jeho beznádejnú situáciu. Určite to s Ottom dobre neskončilo.