Poslední odbočka na Brooklyn přehled
Hubert Selby
Hubert Selby se v této knize, kterou psal šest let, pokusil popsat „hrůzy a svět bez lásky, aby čtenáře zavalil pravdou jako Beethoven a donutil ho o ní po přečtení knihy – a je jedno, jestli se mu líbila, nebo ho znechutila – týdny, měsíce nebo sakra každým okamžikem přemejšlet“. Poslední odbočka na Brooklyn je sbírkou příběhů nejrůznějších feťáků, členů pouličních gangů, prostitutek a prostitutů i kdysi docela obyčejných lidí, které však život udolal a zbavil všech iluzí. Svět, v němž se lidé Selbyho příběhů pohybují, je peklem, světem nevědomosti, drogové závislosti, zkaženosti a násilí – soucit, láska, pomoc druhému zde nemá místo –, veškeré lidské konání má jeden jediný cíl – přežít. Selby u svých postav rozpoznal, že cynismus, brutalita a „bezcitnost“ jsou jenom maskou zakrývající strach z toho, že tito lidé nevědí, kudy z kola ven.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2004 , MaťaOriginální název:
Last Exit to Brooklyn, 1964
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední odbočka na Brooklyn. Přihlašte se a napište ho.
![JointlieKat94 JointlieKat94](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29429/m_jointliekat94-aup.jpg?v=1669158554)
Tohle nebylo nic pro mě..
Několik let se mi válela doma, a když nadešel její čas, tak mi prostě nesedla. Rozlišit, co je úvaha a co skutečná rozmluva bez uvozovek mi prostě moc nešlo.. příběhy (těch pár, co jsem stihla- do str. 102) mi přišly asi moc kruté a.. no nemám co víc říct.
![Frizer Frizer](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/407419/m_frizer.jpg?v=1734481628)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další deprese z generace Beatniku....z časů které se nevrátí, ale jako historický pramen a důkaz jednoho období je kniha fajn. Pokud vám je náct a tvoříte si světonázor, určitě dílo zahrňte do své četby....v době vzniku šokující, dnes již notně okoralé...
Kniha Poslední odbočka na Brooklyn v seznamech
v Mé knihovně | 79x |
drogy Amerika 50. léta 20. století psychologické romány narušená mládež feťáci, narkomani BrooklynAutorovy další knížky
2001 | ![]() |
1995 | ![]() |
1997 | ![]() |
Ale tak asi jo, Selby tu atmosféru zapadlého konce Brooklynu popsal velmi ladně a surově zároveň, z těch stránek vysloveně kape životní bezdradnost topená v agresivitě. Nicméně na nějaké plné hodnocení to není, protože knížka staví na pár příbězích, ve kterých autor perfektně trefuje do černého. Ale zároveň, především ke konci, je několik příběhu nicneříkajících, už jakoby navíc. Mělo se asi trochu řezat. Ale pořád mocné.