Písecká četnická pátračka přehled
Ladislav Beran
Četnická pátračka série
Ve skutečných kriminálních případech z třicátých let minulého století se opět setkáváme se štábním kapitánem Votrubou, štábními strážmistry Kubíkem a Hřebejkem a dalšími členy písecké četnické pátrací stanice. Autor, emeritní komisař kriminální služby, vyhledává materiály k případům v archivech a v dobovém tisku.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písecká četnická pátračka. Přihlašte se a napište ho.
Nešťastná kombinace starosvětského stylu vyprávění a moderní mluvy, což občas působí jako pěst na oko. Příliš mě nenadchla ani dějová prostoduchost povídek, které postrádají zajímavý průběh a pracují s otřepanými motivy. Výhodou na druhou stranu je, že texty jsou krátké, různorodé a je jich relativně hodně. Navíc jde podle všeho o literární zpracování skutečných případů, přičemž realita jak víme, ne vždy oplývá tvůrčí genialitou. A pan Ladislav Beran tomu dává milou pitavalovou podobu à la Jiří Marek, jen kvalitu zaměňuje za kvantitu.
Jak ovšem někdy vyčítám českým autorům neschopnost dát dohromady složenou větu, tento spisovatel trpí přesně opačným neduhem - i z té nejjednodušší informace dělá kovbojku. Věty tak zbytečně bobtnají a po první třetině se toho člověk bohužel definitivně přejí. V rámci toho také zamrzí odbytá redakce, která není schopna pohlídat nezvyklé výrazy, opakující se v průběhu jednoho odstavce třebas i třikrát. A seřazení povídek dle abecedy mě vážně rozebralo.
Připravované knižní novinky (20. - 26. 7.)
19.07.2015
Kniha Písecká četnická pátračka v seznamech
česká literatura detektivní a krimi povídky první republika, 1918-1938 české detektivky a krimi Písecko
Část díla
2015 | I staré dámy umí vraždit |
2005 | Zamčená ústa |
2004 | Četnické povídky ze starého kufru |
2007 | Četnická pátračka versus galérka |
Lehká oddechovka. Povídky se dobře čtou.
Uspokojivé.