Chlapec, který přežil pochod smrti přehled

Chlapec, který přežil pochod smrti
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386226/mid_chlapec-ktery-prezil-pochod-smrti-mHT-386226.jpg 3 160 160

V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti. Při popisování zážitků použil jen své vlastní zápisky. Psal si deník a zážitky od zatčení přes koncentráky do osvobození tak, jak je měl v čerstvé paměti. S nikým se přitom o nich nebavil, psaním si krátil dlouhou chvíli v nemocnicích v Rakousku, kdy byl ještě přesvědčený, že ani jeden z rodičů válku nepřežil. Postupně pak Pavel Taussig text doplnil o poznámky, dokumenty vystavené v koncentračních táborech a těsně po osvobození i o přepis původního deníku, který psal od 4. května 1945 do 27. 7. 1945.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chlapec, který přežil pochod smrti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

simca9342
22.11.2023 5 z 5

Vždy čtu knihu s tématem druhé světové od autora, o kterém si později najdu informaci, že před lety nebo letos zemřel. Tohle je příběh Pavla...

Při pohledu na knihu vidíte obal sešitu, po jejím otevření máte pocit, že listujete zažloutlými stránkami cizích vzpomínek. Už z pár slov v úvodu vás zamrazí v zádech. Proč? Spousta lidí, kteří přijeli do KT byli ještě dětmi a Pavel byl mezi nimi. Ze sběrného tábora jel transportem do Osvětimi. Tam poznal všechno možné jen ne lásku, pocit bezpečí nebo svobodu. Naštěstí nepoznal selekce a měl doslova štěstí, že nevěděl, co jsou to krematoria.Ty už byly tou dobou zbourané. R. 1944, postup spojenců byl na dohled. Ten "zbytek" , co zůstal skončil v pracovním táboře Melk, dalším KT Mauthausen a později v Gunskirchenu. Po osvobození a následné dobré zdravotní péči toho stihl opravdu hodně: setkat se s vlastní rodinou, napsat svůj příběh, plně se zotavit po fyzické stránce, oženit se , založit rodinu , být hrdým otcem, dědou a žít šťastně .

Přikládám odkaz na rozhovor natočený před 4 lety, ve kterém pan Taussig popisuje válečnou dobu a nelehký život během ní.

https://youtu.be/9e0BykI_TW0?si=Xk1zqt8g0xO54rHq

Majto
28.02.2023 2 z 5

Taká tá kniha, ktorú keby nečítam, nič sa nestane. Súhlasím so všetky kritickými príspevkami nižšie. Človeku mimo rodinu autora táto kniha ponúka veľmi málo.


rumund
29.08.2022 4 z 5

Taková jiná kniha než znáváme z autentických příběhů z přežití koncentračních táborů. Spíš taková dokument, ale velice zajímavý.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (18. týden)

26.04.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chlapec, který přežil pochod smrti v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených245x
ve Čtenářské výzvě44x
v Doporučených13x
v Knihotéce144x
v Chystám se číst149x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech1x