Chytrý Matěj přehled
Gyula Illyés
Maďarské lidové pohádky, bohatě barevně ilustrované, větší písmo, obal lamino
Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1980 , Móra Ferenc KönyvkiadóOriginální název:
Ludas Matyi
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chytrý Matěj. Přihlašte se a napište ho.
K téhle dětské knížce jsem před několika lety přišla naprostým omylem. Sháněla jsem všechny knihy od Ference Móry, svého nejmilovanějšího maďarského spisovatele. Nedopatřením se mi na seznam dostala i pohádka od Gyuly Illyése, jejíž maďarský originál vyšel v „Móra Ferenc Könyvkiadó“, tedy nakladatelství Ference Móry.
Když už ji mám, přečetla jsem si ji — co s ní taky jiného. A on je to opravdu hezký příběh o líném chasníkovi, jenž odmítne vrchnosti prodat husy pod cenou, za což si vyslouží dvojnásobný výprask holí. Hluboce uražený jinoch se po několika letech putování vrátí do Uher a onomu pánovi, který ho ponížil, vrátí výprask i s úroky. Učiní tak při třech důmyslně inscenovaných příležitostech [spoiler?]: v přestrojení za dřevorubce, lékaře a koňského handlíře.
Jinými slovy pohádka o spravedlnosti, kterou chudý člověk triumfuje nad svévolí feudality (Illyés byl komunista, možná i proto se mu motiv zalíbil). Kdyby se v mém okolí někdy vyskytlo čísi malé dítě, určitě mu ji ráda přečtu, autor vypráví krásně. :)
Kniha Chytrý Matěj v seznamech
1980 | Princ z dřevěného hradu |
2008 | Divotvorný vůl a jiné maďarské pohádky |
1965 | Jilm a vítr |
1980 | Chytrý Matěj |
1957 | Lidé z pusty |
Tuto knihu jsem dostala jako malá pod stromeček od mojí babičky a tento dárek mi udělal, jakožto malé čtenářce, velkou radost. Kniha velkého formátu se spoustou pěkných ilustrací dětského čtenáře seznámí s tradičními maďarskými pohádkami. Mně se moc líbila a jako malá jsem jí četla několikrát.