Chyťte se nebe... přehled
Iva Hercíková , Zdeněk Heřman , Josef Škvorecký , Jaroslav Tafel , Ivan Vyskočil , Josef Eismann , Jiří Robert Pick
Soubor krátkých povídek, amerických lidových písní a článků původních i přeložených, humorně postihujících, karikujících, ale i vysvětlujících (Jan Skácel, Kdo byl Karel May: Spisy Karla Maye zkazily celou řadu lidí. Patří k nim: J. Arbes, J. Wolker, J. Hora, J. Mahen, J. Seifert, V. Nezval, F. Hrubín, J. Vávra, universitní profesoři Pospíšil a Běhounek, dále E.E. Kisch, P. Rosegger, L. Frank, F. Werfel, T. Mann, A. Einstein, A. Schweitzer, E.M. Remarque a další.) Příběhy a ovzduší někdejších mládeži zakazovaných indiánek a kovbojek, provázený "bublinkovými" obrázky, fotografiemi z amerických westernů a humornými slogany (Jest-li pozdě tasíš, život sobě zhasíš). Uspořádali Iva Hercíková a Zdeněk Heřman. Přeložili: Stanislav Mareš (americké lidové písně), František Vrba (Konec velkého Billa Snydera), Eva Outratová (Stalo se v Dodge City) a Jan Cenfels (Buffalo Bill byl velký muž). Autoři 20 povídek jsou Josef Škvorecký, Jaroslav Tafel, Veryad Lowa, Eduard Krečmar, Ivan Vyskočil, Josef Kraus Josef Eismann, M. Marion Marberry, Jan Skácel, J. R. Pick.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chyťte se nebe.... Přihlašte se a napište ho.
Tak na tuto knihu jsem úplně zapomněla, až jsem si náhodou přečetla koment horejse a bylo to zpět! Utahance z Utahu si totiž pamatuji pořád nazpaměť i když kniha se mi už dávno někam ztratila. Akorát jsem si myslela, že se to jmenovalo - Chyťte se nebe, cizinče. Tu knihu bych zase chtěla mít.
Přidávám se zde k těm, kdož knížku chválí. I já patřím k jejím šťastným majitelům od svého (dnes už bohužel značně vzdáleného) dětství. Z klenotů, v ní obsažených, vyjímám zejména: "Utahoval si ze mě, utahanec z Utahu. Povídám mu, aby táh' v Utah, odkud přitáh', on netáh', tak jsem ho přetáh' a on se natáh'". Tož tak! Howgh!
Kniha Chyťte se nebe... v seznamech
Autoři knihy
česká, 1935 - 2007 Zdeněk Heřman
česká, 1934 - 1996 Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012 Jaroslav Tafel
česká, 1929 - 1973 Ivan Vyskočil
česká, 1929 - 2023 Josef Eismann
česká Jiří Robert Pick
česká, 1925 - 1983
Pro neznalé: "Chyťte se nebe!" znamená totéž, co "Ruce vzhůru!"
Parodická kniha o Divokém Západu. Z názvů povídek si pamatuji akorát "Táčky u přednosty Barryho Moora". Průpovídku o Utahanci z Utahu umím dodnes. Ale kniha obsahuje řadu dalších povídek, průpovídek, sloganů a kreslených vtipů. Tak jeden z nich (seriál obrázků) vylovím z paměti:
Odporný pistolník, opřen o barový pult, pozoruje skupinku tří opodál stojících kovbojů a mezi zuby nasupeně cedí k barmanovi: "Vidíš támhle toho skunka, barmane"? Barman neví, kterého kovboje má odporný pistolník na mysli. Pistolník postupně upřesňuje: Toho s kloboukem, toho s šátkem kolem krku, toho s kolty u pasu... Barman, čím dál nervóznější, však stále nechápe o koho jde, když všichni tři kovbojové mají klobouk, šátek kolem krku i kolty u pasu. Nasupenost pistolníka roste až nakonec, rozzuřený barmanovou "nechápavostí", vytasí kolty a dva z kovbojů se "těžší o několik uncí olova podřídí gravitaci zemské" (v uvozovkách přesná citace). Třetí kovboj se vyplašeně rozhlíží kolem. Pistolník, oba kolty (ze kterých se ještě trochu kouří) zpátky v pouzdrech, spokojeně potáhne z cigára a obrátí se zpět k barmanovi: "Tak už víš, kterého prašivého skunka mám na mysli?". "Ano Yes Oui Ja", koktá vyděšený barman. "Tak mu vyřiď, že mě pěkně štve. A jestli nepřestane, nejspíš ho brzy oddělám", vece pistolník a lokne si whisky.
Knihu jsem dostal k vánocům v příhodném věku třinácti, čtrnácti let. Moc se mi líbila, i když jsem tenkrát o nějakém panu Škvoreckém neměl ani ponětí. Tak poklona, pane Škvorecký, dnes byste se dožil sta let.