Činžák: Mýtus Sadu kostí (limitovaná edice) přehled

Činžák: Mýtus Sadu kostí (limitovaná edice)
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540286/bmid_cinzak-mytus-sadu-kosti-limitovana-edice.jpg 4 23 23

Jeff Lemire a Andrea Sorrentino stvořili Mýtus Sadu kostí. Ten svět se podobá našemu, ale pod jeho prahem číhá temnota se svou sestrou nicotou. A tam… tam žijí prastaré bytosti, o jejichž existenci má ponětí jen málokdo. Tu a tam ale existují místa, kde zlo vyvěrá na povrch. Činžák je jeden ze samostatných příběhů, které autoři servírují čtenářům a pomalu odhalují nejrůznější aspekty tísnivého hororového světa inspirovaného atmosférickými příběhy H. P. Lovecrafta. Lemire a Sorrentino během poutavých vyprávění sami zjišťují, co pro ně znamená horor. Jedno ale vědí jistě od začátku svého tápání – horor pro ně znamená velmi hodně. A oba vědí, že tenhle činžák ukrývá cosi zlého…... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Argo

Bone Orchard: Tenement

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Činžák: Mýtus Sadu kostí (limitovaná edice). Přihlašte se a napište ho.

Norri
12.12.2024 4 z 5

Tohle je čistá atmosférovka. Není to o silném příběhu, nebo skvělé závěrečné pointě. Obojí tam je, ale není to ten hlavní důvod, proč si to přečíst. Tím hlavním důvodem je vyprávění a atmosféra. Tady je cesta cíl. Cesta až na samé dno pekla. Je to skvěle vyprávěné. Nemá to vysoké tempo, ale je to intenzivní a neustále se něco děje. Lemire dává každé události čas, aby na čtenáře zapůsobila, ale ne moc dlouhý, takže se vyprávění netáhne.
To nejlepší jsem si ale nechal nakonec. Kresba tomuto příběhu dává přesně to, co potřebuje. Tohle Lemire napsal Sorrentinovi přímo na míru. Kresba je dokonalá a zároveň správně ponurá a depresivní. Nezachází vždy do detailů a nechává na čtenářově fantazii, aby si tam sama doplnila to, co tam potřebuje. Tenhle komiks je asi nejlepší komiksová výprava do pekla, jakou jsem kdy četl.

jan8470
30.11.2024 4 z 5

Mistrovský vizuál Andrey Sorrentina v tandemu s Lemireho scénářem vytváří děsivou atmosféru. Zrnité kresby inkoustem realisticky vykreslují emoce, dlouhé stíny se plíží zdmi a všechny zneklidňují. Jeden dlouhý řetězec panelů předává vypravěčskou štafetu mezi postavami, které spolu komunikují. Sorrentino vykouzlí energii „kamerového“ záběru jako ve filmu, aby čtenář získal plnější představu o životě v domě. Kolorista David Stewart používá světlejší tóny a tlumené odstíny, aby nechal Sorrentinovy temné linie působit. Kreslíř se skutečně překonává, když náhle přejde do světlejších tónů. Ze scény s černým stromem na krvavě rudém pozadí bude čtenáři běhat mráz po zádech.

Stejně jako ve většině Lemireho děl, ani zde nepoutá pozornost nadpřirozeno, ale psychologické hrůzy. Díky jeho zkoumání lidské psychiky, melancholickému tónu a skvělému tempu působí i ty nejobyčejnější rozhovory důležitě. Andrea Sorrentino pomocí inkoustů a temného designu stránek buduje napětí, a tak už jen zbývá, aby Jeff Lemire spojil všechny prvky v odvážný cliffhanger.

puml
13.09.2024 4 z 5

Na horor hodně slušný, i když takový klasický, ničím mě to vlastně moc nepřekvapilo. Od Lemirea bych čekal větší pecku. Přijde mi, že se z něho stává takový ten hodně dobrý řemeslník, který ale začíná pozvolna vykrádat sám sebe. Kresba je ale perfektní, hlavně ty atmosféry jednotlivých pater. Procentuálně tak 75%.

Ignis fatuus, Host a další knižní novinky (23. týden)

02.06.2024

Sedm. Je jich sedm. Aspoň tím jsem si téměř jistý.

Sedm. Je jich sedm. Aspoň tím jsem si téměř jistý.

To místo. Jakmile ho jednou spatříte, nedokážete odejít. Už ne.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Činžák: Mýtus Sadu kostí (limitovaná edice) v seznamech

Autoři knihy