Co hledáš, najdeš v knihovně přehled

Co hledáš, najdeš v knihovně
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540605/bmid_co-hledas-najdes-v-knihovne.png 4 64 64

Kniha Co hledáš, najdeš v knihovně představuje pět hrdinů různého věku, kteří se ocitli v životní krizi. Nespokojená prodavačka v obchodě s dámskou módou, matka po návratu z mateřské dovolené či svědomitý účetní marně toužící po vlastním starožitnictví. Ke změně životního přístupu je motivují doporučení tajemné knihovnice. Paní Sajuri Komači totiž jako kdyby přesně věděla, pro koho se hodí jaká kniha. A nejen to! Hřejivý román japonské spisovatelky Mičiko Aojamy představuje pohodovou četbu, a to v tom nejlepším slova smyslu.... celý text

Literatura světová Příběhy
Vydáno: , Kontrast

お探し物は図書室まで / O sagaši mono wa tošo-šicu made

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co hledáš, najdeš v knihovně. Přihlašte se a napište ho.

Lucienka220
16.12.2024 3.5 z 5

Knížka mi ze začátku přišla jako takové beletristicky zpracované pravdy, třeba, že je potřeba si uklidit kolem sebe a že tím si člověk udělá i pořádek v sobě.
Řekla jsem si, že knížku dočtu, ono je potřeba si ty obecné pravdy opakovat.
Jenže pak mě knížka chytla a motivační poselství knížky mne začalo bavit.
A o čem knížka je? Vše se točí kolem komunitního centra u jedné základní školy v Tokiu. Srdcem tohoto centra je knihovna, ve které pracuje paní Sajuri a slečna Nozomi. Paní Sajuri intuitivně umí vyhmátnout, jaká kniha dokáže čtenáře vzpružit. A tak se setkáme se slečnou Tomokou, která není moc spokojená v práci, pracuje jako prodavačka v obchodu s oděvy, dále potkáváme účetního Rjóa, který by si rád založil obchod se starožitnostmi, s redaktorkou Nacumi, která řeší odvěký problém skloubení mateřství a kariéry, s nezaměstnaným kreslířem Hirojou i čerstvým důchodcem Masaem.
Všichni řeší otázku svého postavení ve společnosti, snahu žít naplněný a užitečný život.
A právě díky zdánlivě nesmyslně doporučeným knížkám dokáží najít řešení. Protože jak paní Sajuri říká, nezáleží na knížce, ale jak si její téma vyloží a co v ní dokáží najít.
Moc se mi líbil překlad Anny Cimy. Jsem moc ráda, že Knihy Dobrovský vydávají současné, dobře přeložené knihy ze vzdáleného Japonská.
Bonusem je i seznam knih, které jsou v knížce zmíněné, můžete se na ně podívat třeba na internetu.
Celkově se mi kniha líbila, připomínala mi teplý svetr nebo huňatou deku, do které je příjemné se zachumlat.

Katka2382
11.12.2024 4 z 5

Spíš než knihovna v tom měla prsty knihovnice.
Taková milá knížečka.

Jaehyun
05.12.2024 3 z 5

Pět lehce na sebe navazujících povídek o lidech, kteří jsou nespokojení se svým životem nebo neví co dál. Osobně mi tam něco chybělo, líbily se mi pouze dvě povídky, zbytek byl ok.

Neklidná růže a další knižní novinky (38. týden)

13.09.2024

Kniha Co hledáš, najdeš v knihovně v seznamech

Autorovy knížky

Mičiko Aojama