Co je člověk? Průvodce biblickou antropologií přehled
kolektiv autorů
Obsáhlá studie CO JE ČLOVĚK? , kterou připravila Papežská biblická komise, se snaží odpovědět na základní otázky, které si klademe: Co je podstata člověka? V čem spočívá lidská přirozenost? Jak uskutečňujeme své lidství? Základním textem, z něhož vycházíme, jsou druhá a třetí kapitola První knihy Mojžíšovy (Gn 2–3), dokument však cituje všechna významná místa Starého i Nového zákona. Téma biblické antropologie sledujeme ve čtyřech okruzích: 1. Člověk jako Boží stvoření: lidský duch v těle a vztah k Bohu jako základ všech dalších vztahů člověka. 2. Člověk „v zahradě“: vztah člověka k přírodě a dalším živým tvorům; naše odkázanost na přírodu a naše seberealizace tvořivou prací. 3. Člověk ve vztazích: Základem mezilidských vztahů je pouto muže a ženy v manželství a rodině. Z trvalých rodinných vztahů vyrůstají pevné společenské vazby. Text řeší vztahy mezi rodiči a dětmi, bratrství mezi lidmi či naopak spory a války a také otázky sexuality. 4. Člověk v dějinách: drama lidských příběhů a tajemství zla ve světě; jak Bůh zasahuje do našich životů, „dějiny spásy“. Nechybí věcný rejstřík s více než 200 pojmy. Papežská biblická komise je sborem dvaceti vzdělaných teologů z celého světa. Jejich úkolem je pečovat o rozvoj biblických studií a vyjadřovat se k více či méně adekvátním interpretacím Písma svatého. Komise je součástí Kongregace pro nauku víry.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co je člověk? Průvodce biblickou antropologií. Přihlašte se a napište ho.
Dobrý přehled biblického pohledu na člověka, přesto spíše informační a ne příliš hluboký výklad.
Kniha Co je člověk? Průvodce biblickou antropologií v seznamech
Moje kamarádka teoložka nazvala tuhle knihu patchworkem a já si po jejím dočtení říkám, že bych to lépe nevystihl. Možná za to může velké množství témat a jejich různorodost, možná spolupráce širší skupiny autorů, možná ten strohý, akademický, na informace zaměřený jazyk?
Každopádně, přestože jsem se na knihu (a na související seminář, který vypsala Katedra biblických věd a starých jazyků na KTF) velmi těšil, tak jsem se jí docela těžko prokousával. A říkal jsem si, že kdyby některé kapitoly byly prohozeny nebo chyběly úplně, že bych to ani nepoznal. Chyběl mi jednotící myšlenkový rámec, přesahy do křesťanského žití a celkově tomu prostě nějak chyběla jiskra (kterou často i literatura faktu mívá, ano, včetně oficiálních církevních dokumentů!). Dobrá práce ve své šíři, nezasahující svojí hloubkou.
A tak může tenhle sborník nejspíš posloužit nejlépe jako svého druhu encyklopedie, ve které si zájemce o biblickou antropologii spolehlivě najde podle rejstříku to či ono téma. Není to málo, ale stejně mám pocit, že potenciál téhle (jinak vizuálně krásné a typograficky vyvedené) knihy zůstal nenaplněn. Škoda.