Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle přehled
Timothy David Spector
V priebehu svojho výskumu a lekárskej praxe britský lekár Tim Spector zistil, že existuje až šokujúco málo dôkazov týkajúcich sa našich najhlbšie zakorenených predstáv o jedle. Je soľ naozaj taká škodlivá, ako sa o nej tvrdí? Sú ryby zdravé? A čo káva, červené mäso či nasýtené tuky? Môžu sa tehotné ženy spoľahnúť na rady svojho gynekológa o tom, čo majú jesť? Má bezlepková strava vôbec nejaké výhody? Čo vlastne vedia lekári o výžive? V dvadsiatich troch krátkych kapitolách sa Tim Spector rozhodol zbúrať mýty o jedle a zároveň odhaliť, prečo sú takmer všetky tvrdenia o ňom nesprávne. Poukazuje na škandalózny nedostatok kvalitných vedeckých dôkazov, na ktorých sa zakladajú štandardné stravovacie odporúčania, a odkrýva zákulisie potravinárskeho priemyslu, ktorý pevnou rukou ovláda obsah našich tanierov. Autor upozorňuje, že tieto naliehavé problémy nie sú dôležité len pre naše osobné zdravie, ale aj pre budúcnosť celej planéty. Kniha Čo naozaj jeme? spochybňuje všetky stravovacie návyky, vládne opatrenia, zázračné riešenia či nálepky, ktorými sa označujú niektoré údajne škodlivé potraviny, a nabáda nás, aby sme razantne prehodnotili svoj vzťah k jedlu.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2023 , N PressOriginální název:
Spoon-Fed: Why Almost Everything We’ve Been Told About Food is Wrong, 2020
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (9)
Je to zvláštní. Knih tohoto typu mám přečteno hned několik. Lepších i horších. Populárnějších i banálnějších. No v této mě autor vysloveně sedl a i když to nejsou žádné závratné novinky (mimo ty, co se o téma biologie, medicíny a výživy nezajímají), tak jejich podání a autorův nadhled a nevtíravost ve mě zanechaly opravdu dojem. Takto si představuji knížku od autora, který prezentuje svou práci a své úvahy a sám si uvědomuje, jak v minulosti dělal chyby.
Samozřejmě oprávněně mohou někteří čtenáři namítat, že se jedná o zjednodušení a problém je složitější. Autor však s tímto pracuje. Poukazuje jak na nedokonalost studií, tak na výrazné individuální rozdíly každého z nás, které mohou být v některých případech až ve stovkách procent.
Nakonec neexistuje žádná universální rada, jak se co nejlépe stravovat. Málokdo z nás má tu možnost si z toho nepřeberného množství potravin vybrat tu pro něj nejoptimálnější. Tato knížka je však skvělou motivací k zamyšlení a může posloužit jako podnět k tomu vynaložit energii a svůj jídelníček vylepšit. A to je celkem fajn.
Jídlo je komplexní a někdy dost těžká problematika. Souhlasím s autorem, že každý člověk je individuální a není lehké určit, co je pro nás dobré a co nikoli. Nějaké jídlo může být zdravé pro jednoho jedince, ale druhému může škodit. Autor se snaží vyvracet některé mýty, ovšem některé pasáže jsem četl s trochu povytaženým obočím.
Nemyslím si, že za všechno můžou pouze obchodní lobby, například v případě prospěšnosti omega 3 tuků. A apel na snížení konzumace ryb mi přijde už vyloženě úsměvný. Za mě pěkná kniha k rozšíření obzorů, ale úplně dogmaticky bych se jí nedržel.
Související novinky (1)
Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)
30.04.2023
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle v seznamech
v Právě čtených | 1x |
v Přečtených | 31x |
ve Čtenářské výzvě | 3x |
v Knihotéce | 10x |
v Chystám se číst | 61x |
v Chci si koupit | 20x |
v dalších seznamech | 1x |
Štítky knihy
jídlo a pitíAutorovy další knížky
2023 | Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda |
2024 | Jedlom k lepšiemu životu: Veda o zdravom stravovaní |
Něco bylo zajímavé, něco se mi úplně nezdálo k uvěření. Rozhodně mě to přimělo k zamyšlení nad mírou vlivu potravinářské lobby.