jídlo a pití

štítky

44 knih


Prorokyně a hlupák 2022, Jonas Jonasson

Blíží se konec světa – čas na poslední road trip! Od autora bestselleru Stoletý stařík. Amatérská švédská astrofyzička Petra spočítala, že 7. září 2011 ve 21.20 zanikne svět. Toto proroctví ji svede dohromady s poněkud... více


Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete 2020, Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Pro běžného smrtelní... více


Madame Chic aneb Co všechno jsem se naučila v Paříži 2014, Jennifer L. Scott

Když Jennifer Scottová, výměnná studentka z Kalifornie, přijede na šest měsíců do Paříže a zazvoní své nové rodině u dveří, otevře jí žena, která se stane její mentorkou a inspirací ještě na dlouhou dobu poté. Madame Chi... více




Vařila jsem pro Picassa 2018, Camille Aubray

Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provenci. Provence, jaro 1936: v přímořském městečku Juan-les-Pins panuje mimosezonní klid. Sedmnáctiletá Ondine, matčina pravá ruka, pracuje ve vyhlášené rodinné restauraci Café... více


Přístav naděje 2016, Nina George

Příběh plný laskavosti, vřelosti a životní moudrosti o tom, že nikdy není pozdě změnit svůj život. Když Marianne pohltily kalné vody Seiny, cítila se vlastně šťastná, poprvé v životě opravdu šťastná. To, že ji proti její... více


365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka 2019, Lukáš Hejlík

Jmenuje se 365, a to hned z několika důvodů – dělal jsem ji 365 dní, má 365 stran, ale především přináší 365 tipů ze všech českých luhů i moravských hájů. Podniky jsem rozřadil do 31 kapitol, kdy vás jedna vypraví na výl... více


Kukuřice, komunismus a kaviár 2019, Anya von Bremzen

Vzpomínky na život, jídlo a nenaplněné touhy. Anya von Bremzen se narodila v roce 1963. Vyrůstala v kolektivním moskevském bytě, kde osmnáct rodin sdílelo jednu kuchyň. Zpívala oslavné písně na Lenina, ve škole tajně pr... více


Večery v Umbrii 2017, Marlena de Blasi

Výtečné jídlo, výborné víno, západ slunce nad umbrijskými kopci a obyčejný, ale přitom bohatý život místních žen… To vše na vás čeká v nové knize Marleny de Blasi, autorky bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku. Pravidelně ka... více


Jednoho krásného dne 2023, Šemi Zarhin

Na pobřeží Galilejského jezera leží město Tiberias. V horkém vzduchu se zde prolíná omračující vůně jídel s takřka hmatatelným sexuálním napětím. Sedmiletý Šlomi se v tomto pulzujícím prostředí zamiluje do Elly, zvláštní... více


Slavnost Johna Saturnalla 2013, Lawrence Norfolk

Román odehrávající se v 17. století vypráví životní příběh nejlepšího kuchaře tehdejšího světa, Johna Saturnalla, jehož příjmení odkazuje k slavnostnímu rituálu antických saturnálií, který jeho předkové tajně organizoval... více


Temný vinohrad 2012, Martin Walker

Druhý román Martina Walkera odehrávající se v idylickém městečku jihozápadní Francie vyhlášeném vínem, pohodou a dobrým jídlem navazuje na neuvěřitelný úspěch prvotiny Bruno, Chef de Police. Dvě události otřesou městečke... více


Francouzské hodokvasy 2002, Peter Mayle

Vyprávění anglického autora o půvabu francouzských kulinářských zvyklostí, o francouzské národní povaze a o anglickém smyslu pro humor, jedná se o kulinářský cestopis. více


Jídlo a pití v pravěku a ve středověku 2011, Magdalena Beranová

Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a ro... více


V zajetí jídla 2012, Doreen Virtue

Nedaří se vám zhubnout? A myslíte si, že na vině je vaše nadměrná, nezvladatelná chuť k jídlu? Pak je knížka známé americké psycholožky Doreen Virtue, PhD, pro vás ta pravá. Doreen Virtue tvrdí, že chuť k jídlu je zela p... více


O výživě 2019, Andrea Jakešová

Srozumitelně podané informace o výživě, které jsou podložené vědeckými studiemi a ověřené praxí samotných autorek – nutričních terapeutek z poradny Ne hladu. Dozvíte se, jak jednoduše vylepšit svůj jídelníček, jak rozumě... více


Pozemské radosti 2005, Peter Mayle

Kniha plná poznatků a vědomostí světa luxusu od havanských doutníků, přes ručně šitou obuv, pánský střih za stovky dolarů, lanýže, archivní šampaňské, limuzíny, soukromý tryskáč až po kaviár a kašmír. Mayle se tak stává ... více


Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle 2023, Timothy David Spector

V priebehu svojho výskumu a lekárskej praxe britský lekár Tim Spector zistil, že existuje až šokujúco málo dôkazov týkajúcich sa našich najhlbšie zakorenených predstáv o jedle. Je soľ naozaj taká škodlivá, ako sa o nej t... více


Lahoda 2022, Rob Dunn

Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Autoři nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých sav... více


Česká strava lidová 1945, Marie Úlehlová-Tilschová

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autor... více


Evoluce českého jídla 2024, Christian Szabo

Již před řadou let začal autor v Praze organizovat kulinární exkurze. Jedna z prvních otázek, na kterou se totiž turisté po příchodu do Česka většinou ptali a ptají, je: Co je typické české jídlo? Jak se ukázalo, odpověď... více