Magdalena Beranová
česká, 1930 - 2016
Populární knihy
/ všech 12 knihNové komentáře u knih Magdalena Beranová
Slované
„Knihu jsem četl v prvním ročníku studia historie. Vybral jsem si ji především kvůli tématu, které propojovalo jak české, tak světové dějiny. Také jsem velmi ocenil, že na rozdíl od jiných historických knížek šlo ve chvíli krize knížku zakoupit v běžných knihkupectvích.
Po obsahové stránce jsem s knížkou naprosto spokojený. Nejenom, že se autorka věnuje opravdu širokému spektru témat od politických po sociální dějiny Slovanů, ale také k četbě přikládá mnoho obrázků, které činí čtení barvitější. Osobně jsem nečetl knihu celou, ale pouze některé kapitoly. Jsem vděčný, že mi kniha dala vhled do dějin jiných slovanských států a poučila mě mimo jiné o provázanosti vztahů mezi franckým Západem a slovanským Východem. Jediné, co bych mohl vytknout, je občasné upřednostňování archeologických poznatků před historickými, které vyplývají z písemných pramenů. Autorka občas vynechává jisté důležité poznatky týkající se spornosti pramenů, nicméně je naprosto pochopitelné, že nelze pojmout veškeré poznatky.
Závěrem si zcela jistě stojím za tím, že kniha je skvělá četba jak pro historiky, tak nehistoriky. Kniha je ale přeci jen psána více odborným a sušším jazykem, což je určitě něco, s čím by čtenář měl dopředu počítat.“... celý text
— JustSony
Jídlo a pití za Rudolfa II.
„V knihovně mi na ni zrušili rezervaci, kniha prý přestala existovat. Přechozímu čtenáři asi připadala tak skvělá, že než ji vrátit, raději s ní uprchl do Mexika.
Každopádně je to zajímavé čtení. Protože se na proměnách kuchyně učíme se synem dějepis, jde mi hlavně o historicky nové postupy a suroviny, což je zde v receptech i v doprovodném textu pěkně doloženo (vidličky, patizony). A recepty jsou... no, taky zajímavé, ehm, samé maso nasladko... naštěstí syn dokázal vybrat pár jídel, která je ochoten spoluvařit a hlavně pak ochutnat.“... celý text
— Hanka_Bohmova
Jídlo a pití v pravěku a ve středověku
„Velice zajímavá odborná práce Magdaleny Beranové na téma Jídla a pití, a stravy celkově, v pravěku, starověku a středověku. Tato její neortodoxní kniha nabízí jak dějiny asi všech základních potravin pro přežití člověka v jakékoli historickém údobí, tak popisuje i způsoby zpracování jednotlivých typů základních potravin a jejich zušlechtění v potravu výživově bohatší. A nakonec upozorňuje i na jednotlivé tradice a postupy servírování a jedení v pravěku a středověku. Skvostná a poučná kniha,, který nikdy nezklame.“... celý text
— Kuža007
Slované
„Dostalo sa mi do rúk prvé vydanie tejto výbornej knižky, neviem, či tie novšie vydania boli kompletné, keď tak čítam komentáre nižšie. Podrobné dejiny jednotlivých slovanských národov a štátov by vydali na niekoľko takýchto monografií, a celkom iste by som si ich rada prečítala, keby boli k dispozícii. Informácií je však aj tu dostatok, prehľadne štruktúrovaných, prezentovaných čitateľnou formou. Jediné, čo mi chýbalo, boli mapy. Inak spokojnosť.“... celý text
— deirdre
Slované
„Kniha mě dost zklamala. Měla jsem chuť přečíst si něco o Slovanech ale neochota autorky udělat čtení aspoň trošičku zajímavé to kazila. Zabývá se Slovany pouze v rámci archeologie. nepřidává téměř žádné souvislosti, dějiny z kronik, mýty. Žádné zajímavosti, postřehy, nic. Takže se dozvíme , že v Chorvatsku bylo hradiště a v Kyjevě taky. Kniha je nevyrovnaná. jak už tu někteří psali, je to tím, že to je příliš rozsáhlé téma na malý počet stran a na monografii. Pokud bych to vzala od toho nejhoršího, tak v některých pasážích , zvláště tam, kde autorka zjevně není doma, kniha působí jak výpisky studenta archeologie z pondělní přednášky v 7 hodin ráno po nedělním flámu. To se týká hlavně nejstarších dějin Slovanů .Málo se toho dovíte o polabských Slovanech, o Polanech, o Velké Moravě, O Bozích, o Kyjevské Rusi, o Bulharech... Dobré je, že se toho dozvíte mnoho o zemědělství, jídle(ten chleba na obrázku je placka, protože je překynutej), řemeslech a obyčejném životě , o pohřbívání a stavebnictví.“... celý text
— Vestička
Magdalena Beranová - knihy
Žánry autora
Literatura česká Literatura naučná Historie Kuchařky Věda Zemědělství
Štítky z knih
pravěk archeologie kuchařky středověk Evropa zemědělství Čechy raný středověk vaření Slované, slovanství
Beranová je 4x v oblíbených.