Česká strava lidová přehled
Marie Úlehlová-Tilschová
Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné. Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Česká strava lidová. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (3)
Pro mě je kniha naprostou knižním pokladnicí českého venkova. Z knihy vyzařuje klid, pokora a úcta.
Lidová strava, jak už název napovídá, tak je zaměřená na široké masy lidí, kteří mají každý den jednu touhu - dobře se najít.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Česká strava lidová v seznamech
v Právě čtených | 3x |
v Přečtených | 15x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Doporučených | 2x |
v Knihotéce | 22x |
v Chystám se číst | 26x |
v Chci si koupit | 13x |
v dalších seznamech | 1x |
Štítky knihy
vaření jídlo a pití historické recepty dějiny stravování
Autorovy další knížky
1945 | Česká strava lidová |
2000 | Staročeská kuchařka |
1959 | Rok v české kuchyni |
1970 | Chuťový místopis |
1957 | Vaříme účelně pro zdravé i nemocné |
Po babičce vlastníme vydání z roku 1945 , kniha je obrazem české vesnice od konce 19. století až tehdy do roku 1945. Kuchařka to není, autorka se zabývá dnes už zapomenutými potravinami ( třeba žaludová mouka,olej z bukvic) a lidovými zvyky a najdeme zde mnoho zajímavostí týkajíci se surovin používaných v kuchyni. Příjemné entografické čtení týkající se stravy našich předků, místy psáno staročeštinou, proloženo říkánkami atd.