Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a ro... více
Krev květů 2008, Anita Amirrezvani
„Kdysi žila dívka, jež dokázala vyrábět nádherné vlněné koberce provoněné výtažkem z oranžových světlic a granátových jablek." Persie, 17. století. Mladá žena je nucena opustit dosavadní způsob života a přestěhovat se... více
Kuchyně pozdního středověku 2015, Monika Feyfrlíková Černá
Na našem knižním trhu ojedinělá publikace, díky níž získáte ucelenou představu, jak se stravovali naši dávní předkové, jaká byla skladba jídla jednotlivých vrstev obyvatelstva a můžete si dokonce i vyzkoušet některý z uv... více
Česká strava lidová 1945, Marie Úlehlová-Tilschová
Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autor... více
Tajemství klášterní kuchyně 2005, Josef Imbach
Pikantní epizody a chutné recepty, jídlo, gastronomie, církevní život, kuchařské recepty, příběhy. více
Tradiční české kuchařky 2001, Magdalena Beranová
Archeoložka a historička, která se zabývá i historií potravin, stolování a přípravy pokrmů (mj. Jak se jedlo ve starověku) přináší jak obsáhlý receptář převedený na současné míry a váhy z kuchařek 18. a 19. století, tak ... více
Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko 1995, Inka Ciprová
Vybraly jsme 444 z mnoha tisíc receptů uveřejněných v jedenácti historických kuchařkách od nejstarší rukopisné sbírky z 15. století,přes první tištěnou knihu kuchařských návodů. Voliliy jsme z široké nabídkytak,aby byly ... více
Gastronomie českého středověku: Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali 2024, Monika Feyfrlíková Černá
Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, kte... více
Jídlo a pití za Rudolfa II. 1997, Magdalena Beranová
Přitažlivě upravená publikace přináší pestrou paletu informací o všem co souvisí se stravováním, pitím a stolováním v období české renesance. Podává svědectví o tom, že naši předci často holdovali velkému a nemírnému pit... více
Rok v naší kuchyni 1949, Marie Úlehlová-Tilschová
Kuchařská kniha pro naše venkovské ženy odpovídajécí dnešní době i vědě (1947). více
Staročeské umění kuchařské 2011, Čeněk Zíbrt
Stovky a stovky receptů pro všechny zájemce o kuchyni našich praprababiček, jejichž prostřednictvím lze nahlédnout do talířů vzdálených předků. Kuchařům u moderních sporáků poskytne rozkoš experimentovat podle jídel z do... více
S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána 2013, Miroslava Kuntzmannová
Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – ... více
Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka 2000, Magdalena Beranová
Knížka přinese potěšení nejen zájemcům o historii, ale i všem, kteří si chtějí vyzkoušet starověké recepty pro labužníky, jakými byli císaři Nero či Traianus. V první části knihy čtenář nalezne přehledné a zajímavé infor... více
Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech 2015, Pavla Kalousová
Ojedinělým způsobem zpracovaná publikace vás zavede do zákulisí autentických kuchyní a jídelen české a moravské aristokracie na jednadvaceti šlechtických sídlech od doby renesance do poloviny 20. století. Více než 600 fo... více
Tradiční staročeská kuchyně 2007, Miroslav Mayer (kuchařky)
Předkládám laskavým čtenářům několik desítek receptů, o kterých se domnívám, že by mohly a měly najít - i bez okázalého staromilství - místo v současné kuchyni. A pokud hospodyňky potvrdí, že jejich uplatněním něco učetř... více
Žahúři v Jindřichově Hradci 2012, Sabina Langerová
Receptury chutné už při čtení vlastně provázejí kulinářské dějiny dvora jindřichohradecké růže, podzámčí i obcí. Jsou regionální, ale přitom v mnoha ohledech společné té či oné historické epoše celé české kotliny. Ingred... více
Kuchařství, to jest knížka o rozličných krmích 1975, Zdeňka Tichá
Historická kuchařka známého astrologa a alchymisty 16. století. Obsahuje staré recepty přepracované podle dnešních možností a zvyklostí. Editovala a předmluvu napsala Zdeňka Tichá. více
Karoliny Vávrové pražská kuchařka 1910, Karolina Vávrová
Karoliny Vávrové pražská kuchařka, aneb, praktický návod ku připravování všelikých druhů jednoduchých a nákladnějších pokrmů masitých, moučných, postních a pro nemocné, jak v každé skromnější i nádhernější domácnosti s... více
Kuchyňa starých materí z Liptova 2019, Iveta Zuskinová
Tretie doplnené vydanie vyhľadávanej knihy receptov tradičných liptovských jedál. V knihe sú opísané spôsoby tradičných foriem prípravy jedál a ich konzumácie na rôzne pracovné a sviatočné príležitosti. více
Velká vzorná česká kuchařka 1914, Bohumila Jermářová
Úprava všech druhů pokrmů a nápojů. Dle nejlepších spisů Rettigové, Hansgirgové, Domácnosti, Bauerové, Titusové a za přispění mnoha osvědčených kuchařek českých ku vydání upravila Bohumila Jermářová. více