Tajemství klášterní kuchyně přehled
Josef Imbach
Pikantní epizody a chutné recepty, jídlo, gastronomie, církevní život, kuchařské recepty, příběhy.
Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2005 , PortálOriginální název:
Geheimnisse der kirchlichen Kuchengeschichte, 2002
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství klášterní kuchyně. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (3)
Kniho som dostal od kamarátov a čakal som klasickú kuchárku s nejakými historickými faktami. Bol som však veľmi milo prekvapený pretože kniha má v niektorých častiach niečo čo by sa dalo nazvať dejom. Recepty ktoré sú v knihe sú dobové a vôbec nie prispôsobené súčasnej gastronómii. Je to super lebo človek ak má dostatok trpezlivosti a vie zohnať nie zrovna bežné suroviny môže ochutnať fakt zaujímavé chute. Alebo si môže recepty prispôsobiť. Fakt veľmi podarená kniha.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (2)
„Že hraje víno v některých legendách o svatých určitou roli, může mít ten důvod, že se v Bibli objevuje více než 200krát. Je tudíž pochopitelné, že mu ti, kdo denně čistě pracovně listují Biblí, trochu rozumí. Že máme dnes při slavnostních příležitostech ve sklenici vynikající víno a skvělý buket v nose, je totiž z velké části zásluha středověkých mnichů, kteří zachránili umění pěstování révy ze starověku pro novověk.“
„Ve Švýcarsku například klášter St. Gallen vlastnil v 10. století tolik vinhradů, že už klášterní sklepy nestačily. Je tedy jasné, že mnichové nuceně přešli z konzumace piva k požitku z vína, změna, která by v Bavorsku byla nemyslitelná. Tam se totiž točí svět jako vždy kolem piva a brambor. O víno a pizzu se zajímají Bavoři nanejvýš v srpnu, když se smaží na pláži v Rimini.“
Kniha Tajemství klášterní kuchyně v seznamech
v Přečtených | 8x |
ve Čtenářské výzvě | 2x |
v Doporučených | 2x |
v Knihotéce | 8x |
v Chystám se číst | 4x |
v Chci si koupit | 1x |
Autorovy další knížky
2005 | Tajemství klášterní kuchyně |
2017 | Biblické divy a zázraky : Nadčasový existenciální význam |
2018 | Radost z Bible: Cesty k hlubšímu porozumění sv. Písmu |
2016 | A učil je v podobenstvích |
Fantastická kniha pro všechny gurmány, kteří v kuchyni nejenom rádi experimentují, ale navíc si o stolování také rádi počtou v historickém kontextu. Švýcarský teolog a historik Josef Imbach tak chutě servíruje jako předkrm jídla klášterní, aby se přes pomíjivé radosti věčného města a nepříjemnosti půstu dostal k hlavnímu chodu - tedy jak se svatí dostali k plotně a proč pověrčivost prochází žaludkem. Přes sto receptů k vyzkoušení a spousta dobových vyobrazení k tomu. Laskomina!