dějiny stravování

štítky

26 knih

Jídlo a pití v pravěku a ve středověku 2011, Magdalena Beranová

Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a ro... více


Retrojídlo - Jak jsme jedli za socialismu 2020, Martin Franc

Nakoukněte pod pokličku socialistické gastronomie! Pamatujete na mléčné bary, šunku v aspiku, ruské vejce, kubánské pomeranče nebo termosky, co se tak snadno rozbily zevnitř? Na některé podoby socialistického stravování ... více


Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě 2003, Massimo Montanari

Prostřednictvím událostí spjatých se stravou, za nimiž se skrývají výrazné symbolické hodnoty, nás Montanari provází zásadními etapami evropské historie až do revoluce, která na prahu dneška rozvrátila tisícileté výrobní... více




Česká kuchyně za dob nedostatku 2023, Čeněk Zíbrt

Česká kuchyně za dob nedostatku je kuchařská kniha napsaná českým autorem Čeňkem Zíbrtem. Kniha se zaměřuje na kuchařské recepty používané v Československu v období 1. světové války a po ní, kdy byly potraviny v zemi ned... více


Kuchyně pozdního středověku 2015, Monika Feyfrlíková Černá

Na našem knižním trhu ojedinělá publikace, díky níž získáte ucelenou představu, jak se stravovali naši dávní předkové, jaká byla skladba jídla jednotlivých vrstev obyvatelstva a můžete si dokonce i vyzkoušet některý z uv... více


Česká strava lidová 1945, Marie Úlehlová-Tilschová

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autor... více


Legendy světové kuchyně 2022, Roman Vaněk

Očekávaná kuchařka roku – Legendy světové kuchyně – zve milovníky jednoduchých receptů s masem i bez masa, kuchaře začátečníky i matadory, domácí i profesionální kulináře, prostě vás, kteří rádi vaříte, na výpravu za nej... více


Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko 1995, Inka Ciprová

Vybraly jsme 444 z mnoha tisíc receptů uveřejněných v jedenácti historických kuchařkách od nejstarší rukopisné sbírky z 15. století,přes první tištěnou knihu kuchařských návodů. Voliliy jsme z široké nabídkytak,aby byly ... více


Jídlo a pití za Rudolfa II. 1997, Magdalena Beranová

Přitažlivě upravená publikace přináší pestrou paletu informací o všem co souvisí se stravováním, pitím a stolováním v období české renesance. Podává svědectví o tom, že naši předci často holdovali velkému a nemírnému pit... více


Tradiční české kuchařky 2001, Magdalena Beranová

Archeoložka a historička, která se zabývá i historií potravin, stolování a přípravy pokrmů (mj. Jak se jedlo ve starověku) přináší jak obsáhlý receptář převedený na současné míry a váhy z kuchařek 18. a 19. století, tak ... více


Ruská kuchyně v proměnách doby 2007, Petr Pešek

Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice. Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii, historii, sociologii, některé obory medicínské, a... více


Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech 2021, Jan Šimánek

Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné li... více


Naši prapředkové nežili zdravěji a mravněji: Ze smolných knih panství pardubického 2014, Karel Kýr

Ještě dnes si mnozí lidé myslí, že naši předkové žili mravněji a zdravěji. Což není pravda, je to mýtus. Před několika stoletími se žilo jinak. Lidé více pili, dá se říci, že doslova chlastali. Píše o tom například Jakub... více


S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána 2013, Miroslava Kuntzmannová

Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – ... více


Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka 2000, Magdalena Beranová

Knížka přinese potěšení nejen zájemcům o historii, ale i všem, kteří si chtějí vyzkoušet starověké recepty pro labužníky, jakými byli císaři Nero či Traianus. V první části knihy čtenář nalezne přehledné a zajímavé infor... více


Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku 2016, Tünde Lengyelová

Slovensko je oprávnene nazývané krajinou hradov. Hoci sú dnes mnohé už iba opustenými ruinami na neprístupných kopcoch, v období raného novoveku boli stále živými organizmami, miestom každodenného života ich majiteľov, d... více


Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech 2015, Pavla Kalousová

Ojedinělým způsobem zpracovaná publikace vás zavede do zákulisí autentických kuchyní a jídelen české a moravské aristokracie na jednadvaceti šlechtických sídlech od doby renesance do poloviny 20. století. Více než 600 fo... více


Socializmus na tanieri 2015, Rastislava Stoličná-Mikolajová

Človek potrebuje jesť každodenne a v každej dobe. Konzumované potraviny a spôsoby stravovania ľudí sú preto dobrým indikátorom procesov a zmien v sociálnych spoločenstvách. Kniha etnologičky Rastislavy Stoličnej-Mikolajo... více


Zámecké kuchyně 2017, Vítězslav Štajnochr

Zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje. Publikace je založena na systematickém výzkumu domácích i zahraničních hradních, zámeckých, palácových, dvorních a dalších historických kuchyní a na studiu písemných a iko... více


Babiččina kuchařka aneb Hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla 2004, Miriam Prokešová

Knížka provází v úvodu kuchyní našich předků, způsoby stravování a používanými potravinami. Následují recepty na pokrmy podávané ve dnech všedních i svátečních, od polévek až po pěry či makovník. Nabídneme i způsob přípr... více