Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a ro... více
Retrojídlo - Jak jsme jedli za socialismu 2020, Martin Franc
Nakoukněte pod pokličku socialistické gastronomie! Pamatujete na mléčné bary, šunku v aspiku, ruské vejce, kubánské pomeranče nebo termosky, co se tak snadno rozbily zevnitř? Na některé podoby socialistického stravování ... více
Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě 2003, Massimo Montanari
Prostřednictvím událostí spjatých se stravou, za nimiž se skrývají výrazné symbolické hodnoty, nás Montanari provází zásadními etapami evropské historie až do revoluce, která na prahu dneška rozvrátila tisícileté výrobní... více
Česká kuchyně za dob nedostatku 2023, Čeněk Zíbrt
Česká kuchyně za dob nedostatku je kuchařská kniha napsaná českým autorem Čeňkem Zíbrtem. Kniha se zaměřuje na kuchařské recepty používané v Československu v období 1. světové války a po ní, kdy byly potraviny v zemi ned... více
Kuchyně pozdního středověku 2015, Monika Feyfrlíková Černá
Na našem knižním trhu ojedinělá publikace, díky níž získáte ucelenou představu, jak se stravovali naši dávní předkové, jaká byla skladba jídla jednotlivých vrstev obyvatelstva a můžete si dokonce i vyzkoušet některý z uv... více
Česká strava lidová 1945, Marie Úlehlová-Tilschová
Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autor... více
Legendy světové kuchyně 2022, Roman Vaněk
Očekávaná kuchařka roku – Legendy světové kuchyně – zve milovníky jednoduchých receptů s masem i bez masa, kuchaře začátečníky i matadory, domácí i profesionální kulináře, prostě vás, kteří rádi vaříte, na výpravu za nej... více
Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko 1995, Inka Ciprová
Vybraly jsme 444 z mnoha tisíc receptů uveřejněných v jedenácti historických kuchařkách od nejstarší rukopisné sbírky z 15. století,přes první tištěnou knihu kuchařských návodů. Voliliy jsme z široké nabídkytak,aby byly ... více
Jídlo a pití za Rudolfa II. 1997, Magdalena Beranová
Přitažlivě upravená publikace přináší pestrou paletu informací o všem co souvisí se stravováním, pitím a stolováním v období české renesance. Podává svědectví o tom, že naši předci často holdovali velkému a nemírnému pit... více
Tradiční české kuchařky 2001, Magdalena Beranová
Archeoložka a historička, která se zabývá i historií potravin, stolování a přípravy pokrmů (mj. Jak se jedlo ve starověku) přináší jak obsáhlý receptář převedený na současné míry a váhy z kuchařek 18. a 19. století, tak ... více
Ruská kuchyně v proměnách doby 2007, Petr Pešek
Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice. Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii, historii, sociologii, některé obory medicínské, a... více
Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech 2021, Jan Šimánek
Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné li... více
Naši prapředkové nežili zdravěji a mravněji: Ze smolných knih panství pardubického 2014, Karel Kýr
Ještě dnes si mnozí lidé myslí, že naši předkové žili mravněji a zdravěji. Což není pravda, je to mýtus. Před několika stoletími se žilo jinak. Lidé více pili, dá se říci, že doslova chlastali. Píše o tom například Jakub... více
S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána 2013, Miroslava Kuntzmannová
Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – ... více
Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka 2000, Magdalena Beranová
Knížka přinese potěšení nejen zájemcům o historii, ale i všem, kteří si chtějí vyzkoušet starověké recepty pro labužníky, jakými byli císaři Nero či Traianus. V první části knihy čtenář nalezne přehledné a zajímavé infor... více
Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku 2016, Tünde Lengyelová
Slovensko je oprávnene nazývané krajinou hradov. Hoci sú dnes mnohé už iba opustenými ruinami na neprístupných kopcoch, v období raného novoveku boli stále živými organizmami, miestom každodenného života ich majiteľov, d... více
Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech 2015, Pavla Kalousová
Ojedinělým způsobem zpracovaná publikace vás zavede do zákulisí autentických kuchyní a jídelen české a moravské aristokracie na jednadvaceti šlechtických sídlech od doby renesance do poloviny 20. století. Více než 600 fo... více
Socializmus na tanieri 2015, Rastislava Stoličná-Mikolajová
Človek potrebuje jesť každodenne a v každej dobe. Konzumované potraviny a spôsoby stravovania ľudí sú preto dobrým indikátorom procesov a zmien v sociálnych spoločenstvách. Kniha etnologičky Rastislavy Stoličnej-Mikolajo... více
Zámecké kuchyně 2017, Vítězslav Štajnochr
Zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje. Publikace je založena na systematickém výzkumu domácích i zahraničních hradních, zámeckých, palácových, dvorních a dalších historických kuchyní a na studiu písemných a iko... více
Babiččina kuchařka aneb Hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla 2004, Miriam Prokešová
Knížka provází v úvodu kuchyní našich předků, způsoby stravování a používanými potravinami. Následují recepty na pokrmy podávané ve dnech všedních i svátečních, od polévek až po pěry či makovník. Nabídneme i způsob přípr... více