dějiny pohostinství

štítky

18 knih


Nový začátek 2021, Michaela Grünig

Heiligendamm, rok 1912. Rodina berlínského hoteliéra Kuhlmanna má veliké plány: vytvořit konkurenci slavnému Grand Hotelu. Bohužel High Society i nadále raději navštěvuje podnik již známého, etablovaného podniku. V těcht... více


Historie novoveských hostinců ve světle dobových dokumentů 2017, Kamil Rodan

Nová kniha hospodářského historika Kamila Rodana s názvem „Historie novoveských hostinců ve světle dobových dokumentů“ přibližuje čtenáři podnikatelské aktivity hostinských v místní části Ostravy zvané Nová Ves. Na pozad... více


Hotel Buckingham 2022, Anton Du Beke

Londýn 1936. V exkluzivním hotelu Buckingham se setkávají mocní politici, úspěšní podnikatelé, hvězdní herci a smetánka včetně členů královských rodin. Úkolem Raymonda de Guise a jeho souboru tanečníků je jediné – získat... více




Evoluce českého jídla 2024, Christian Szabo

Již před řadou let začal autor v Praze organizovat kulinární exkurze. Jedna z prvních otázek, na kterou se totiž turisté po příchodu do Česka většinou ptali a ptají, je: Co je typické české jídlo? Jak se ukázalo, odpověď... více


Račte pivečko nebo vínečko? Díl I. 2016, Vladimír Filip

Kniha seznamuje s vývojem pohostinství v Brně, představuje dobové dokumenty související s touto živnosti jako jsou historicke účtenky, sklepní knihy, povolenky k hudbě a tanci a podobně a mapuje podniky v ulici Česká (U ... více


Račte pivečko nebo vínečko? Díl II. 2016, Vladimír Filip

Druhý díl edice o brněnských hospodách, restauracích, barech a vinárnách mapuje výletní místa jako jsou Pisárky, Myslivna, Kamenný mlýn, Riviéra, Juranova výšina a hrad Špilberk. více


Hospody a jejich historická úloha v české společnosti 2011, Zdeněk Kment

Podtitul Hostince v Čechách, šenky na Valašsku a hospody ve Valašském Meziříčí. Dějiny pohostinství (respektive hospod) v českých zemích doplněné o historii známých valašských hospodských zařízení. více


Račte pivečko nebo vínečko? Díl III. 2017, Vladimír Filip

Brněnské hospody, restaurace, bary a vinárny. Třetí díl této edice mapuje podniky v ulici Kounicově (U Kricků, Nový zemský dům, U dvou rytířů, Rozmarýn, Stará kavárna, Kolbabova cukrárna, hotel Moravia, Stadion, Dům ovo... více


Račte pivečko nebo vínečko? Díl IV. 2018, Vladimír Filip

Čtvrtý díl z edice o brněnských hospodách, restauracích, barech a vinárnách se zabývá následujícími ulicemi a předměstími: Dvořákova, Lužánky, Dolní a Horní Heršpice, Husovice a Hlinky. více


Jelen - Prokop - Krmelec. Z historie a současnosti jindřichohradeckého pohostinství 2013, Aleš Dvořák

Publikace mapující historii a současný stav pohostinství v Jindřichově Hradci od středověku po dnešek. Kniha je doplněna dobovými reklamami a fotografiemi budov ve stavu v roce 2012. Kniha má pevnou lepenou vazbu formátu... více


Pivoznalství 2020, Jaroslav Novák Večerníček

Pivoznalství – rukověť pivního gourmeta, kniha o pivu, pivovarech a hostincích. Vyvrací četné omyly, dokola tradované v pivní literatuře, a přináší nové informace a souvislosti. Jako vůbec první publikace přináší obsáhlý... více


Košické dostaveníčka: Historický sprievodca košickými pohostinstvami v rokoch 1918-1948 2016, Dana Kušnírová

Unikátna publikácia odhaľuje zaujímavosti z prostredia košických pohostinstiev v rokoch 1918 – 1948. Zábavne a poučne sprístupňuje históriu nielen košických lokálov, ale i zábavy, gastronómie, hudby, spoločenského života... více


Výstavba obchodní sítě 1971, Jiří Jindra

Obsah: Koncepční část-Obchodní síť a rozvoj společnosti, Vývoj osídlení, Způsob života a nákupní zvyklosti, Změny v obchodní síti, Prodejní metody, Změny v struktuře sítě, Stupně obchodní vybavenosti, Obchodní urbanismus... více


Liberecké hospody do konce c. k. monarchie 2022, Jiří Bock

Kniha bývalého mnohaletého archiváře Státního okresního archivu v Liberci se věnuje historii pohostinství v tomto městě. více


Vzdělání číšníka a hostinského I. 1929, František Jettonický

první díl učebnice pro odborné školy z prvorepublikového období. více


Interiéry v pohostinství 1961, Stanislav Dlabal

Kapitoly: Rozvoj československého pohostinství, Závody veřejného stravování a výchova ke vkusu, Rozdělení závodů veřejného stravování ve městě a na vesnici, Vytváření charakteru prostor závodů veřejného stravování, Parko... více


Židlochovické hospody 2005, Jiří Smutný

Popis knihy není zatím k dispozici. více


Brno: Zájezdní hostince a hotely 2012, Karel Altman

Kniha volně navazuje na velmi úspěšnou knihu "Zmizelý svět brněnských kaváren", pouze si z brněnského pohostinství vybírá jiný segment. Podstatná část knihy zabírající se zájezdními hostinci, tedy předchůdci hotelů, je h... více